Homelokalne vestiNadbiskup Nemet predvodio misu zadušnicu za papu emeritusa Benedikta XVI.

Nadbiskup Nemet predvodio misu zadušnicu za papu emeritusa Benedikta XVI.

U četvrtak, 12. januara 2023. godine u prijepodnevnim satima u beogradskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije otvorena je knjiga žalosti za blagopokojnog papu emeritusa Benedikta XVI. u koju se upisao beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr. Ladislav Nemet, apostolski nuncij u Republici Srbiji nadbiskup mons. Santo Gangemi, grkokatolički biskup mons. Đuro Džudžar, srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina, Gavrilo Grban iz Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama, predstavnici civilne vlasti, ambasadori i članovi diplomatskog zbora te mnogobrojni vjernici. Istoga dana slavljena je i misa zadušnicu za blagopokojnog papu emeritusa Benedikta XVI. koju je predvodio nadbiskup Nemet u zajedništvu s apostolskim nuncijem mons. Gangemijem, grkokatoličkim biskupom mons. Džudžarom, srijemskim biskupom koadjutorom mons. Svalinom te više od trideset svećenicima Beogradske nadbiskupije i drugih biskupija u Republici Srbiji.

U ime Njegove Svetosti patrijarha srpskog g. Porfirija nazočio je episkop toplički Petar, vikarni episkop Njegove Svetosti, a u njegovoj pratnji bio je đakon Nikolaj Vuković. Na misi je nazočio i Gavrilo Grban iz Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama, kao i predstavnici civilne vlasti i članovi diplomatskog zbora.

Nadbiskup Nemet je u propovijedi istakao veliki intelektualni opus koji je ostavio papa Benedikt XVI., ali i poniznost i jednostavnost koja se mogla svakodnevno primjećivati kod njega. „Njegova poniznost se pokazala i u primeru kada je bio izabran za papu da to nije očekivao, jer je ispod reverende imao isti crni džemper koji je svakodnevno nosio“, rekao je nadbiskup Nemet. Govoreći o Benediktu XVI. dok je još bio kardinal, nadbiskup je istakao kako je bio povezan s ovom mjesnom Crkvom i upoznat s njezinom stvarnošću. Nadbiskup Nemet je naglasio kako je papa Benedikt u središte svoga života stavio služenje u poniznosti te njegovao i širio kreposti vjere, nade i ljubavi. Na kraju propovijedi nadbiskup je zaključio kako se papa Benedikt zalagao za ekumenizam i međureligijski dijalog te na taj način otvorio vrata papi Franji da nastavi započeto djelo.

Na kraju misnoga slavlja apostolski nuncij mons. Gangemi je uputio riječi zahvale predvoditelju misnog slavlja nadbiskupu Nemetu kao i svima koji su sudjelovali na euharistiji za pokojnog papu emeritusa Benedikta XVI. te se prisjetio čovjeka koji je cijeli život širio prekrasan Kristov miris i čije je ime Benedikt bilo na blagoslov svima koji su ga susreli. Nuncij Gangemi je podsjetio da je voljeni papa emeritus Benedikt XVI. bio 265-ti papa, a preminuo je 31. decembra 2022. godine u 9.34 sati i prešao k Ocu baš dok je godina bila na izmaku i kada se Bogu zahvaljuje za darove koje nam daje. Govoreći o tome kako je nemoguće ukratko sažeti intelektualni, pastoralni i duhovni put Benedikta XVI., ipak jedna njegova rečenica može biti dobra sažetak, a izrekao ju je 19. aprila 2005. godine predstavljajući se okupljenima s balkona vatikanske bazilike kao „ponizni radnik u vinogradu Gospodnjem“. Upravo ta poniznost koja je moguća samo uzvišenim umovima, potaknula ga je da u jutarnjim satima 11. februara 2013., tijekom Konzistorija sazvanog radi donošenja svakodnevnih odluka, objavi svoje odreknuće, osjećajući da ima sve manje snage i da se više ne osjeća prikladnim vršiti Petrovu službu u našem svijetu koji se brzo mijenja. Kako je sam rekao, napustio je kormilo broda Crkve, ali ga nije prestao pratiti molitvom. Nuncij je na kraju istakao kako je Benedikt XVI. stavio temu Boga i vjere u središte pontifikata, u trajnoj potrazi za licem Gospodina Isusa Krista i pomaganju svima da ga upoznaju, a na taj način je to njegova pouka i poruka  i nama kako treba staviti Krista u središte svijeta i postojanja i ne ići stranputicama, nego u Kristovu licu prepoznati lice naše braće.

Euharistijsko slavlje pjevanjem je obogatio muški dio zbora „Ars vocalis“ pod ravnanjem Miroslava Arbanovskog, dok je za orguljama bio Andrej Ivanović.

FOLLOW US ON: