Homelokalne vestiNadbiskup Nemet predvodio proslavu sv. Antuna Padovanskog u Beogradu

Nadbiskup Nemet predvodio proslavu sv. Antuna Padovanskog u Beogradu

Svečanim euharistijskim slavljem u četvrtak 13. juna u franjevačkoj crkvi i samostanu u Beogradu proslavljen je nebeski zaštitnik i patron župe, sveti Antun Padovanski. Svečano misno slavlje u prepodnevnim časovima predvodio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr Ladislav Nemet. U koncelebraciji uz nadbiskupa bili su i savetnik Nuncijature mons. Simon Bolivar Sanchez Carrion, župnik i gvardijan samostana svetog Antuna u Beogradu preč. fra Ilija Anlandzak, superior Rezidencije isusovaca u Beogradu p. Marijan Steiner, tajnk Nuncijature vlč. Nandor Kara kao i ostali sveštenici grada Beograda.

“Sveti Antun jedan je od najpoznatijih i najpopularnijih svetaca”, reči su kojima je nadbiskup Nemet započeo svoju propoved. Razmišljajući nadalje u propovedi o životu svetog Antuna propovednik je istakao i nekoliko važnih momenata u životu ovog sveca, poput njegovog osamljivanja u augustinskom samostanu, pa sve do želje ovog sveca da postane misionarom. “On je po svojoj propovedi činio čudesa. On je znao propovedati satima, ljudi su dolazili već mnogo ranije kako bi bili blizu njega i kako bi ga čuli jer tada nije bilo mikrofona. Svi su dolazili da ga slušaju. Kada govorimo o Antunu moramo reći da je on čovek vere koji je živeo od Božije Reči”, rekao je nadbiskup Nemet.

Zaključivši svoju propoved rečima “duboko poznavanje Božije Reči zapisane u Bibliji i duboko poznavanje Božije Reči utelovljene u Isusu Kristu i po Njegovoj ljubavi to su jedna te ista stvar, dva lica jedne medalje. Ta blizina Isusu takođe je izvor Njegove ljubavi prema čoveku. Ante tu ljubav i blizinu Božiju nije zadržao za sebe nego je delio. Zato vas sve pozivam da se danas molimo Anti da čuda koja je nekada činio po svetu, da se ta čuda i danas ponove. Neka se i naša srca zapale rečima Svetoga pisma i naveštanjem Radosne vesti.”

Na kraju misnog slavlja preč. fra Ilija pozdravio je sve prisutne sveštenike i vernike, a na poseban način zahvalio je nadbiskupu Nemetu na zajedništvu za oltarom i predvođenju misnog slavlja kao i na nadahnutoj propovedi.

 

Marija Antonela Kanelić

 

 

FOLLOW US ON: