Homelokalne vestiNadbiskup Nemet predvodio Vazmeno bdjenje u beogradskoj katedrali

Nadbiskup Nemet predvodio Vazmeno bdjenje u beogradskoj katedrali

Na Veliku subotu, 8. aprila beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr. Ladslav Nemet predvodio je Vazmeno bdjenje u beogradskoj katedrali, a koncelebrirali su vojni kapelan vlč. Goran Avramov i vlč. Andrej Đuriček, a ceremonijar je bio župnik vlč. Mihael Sokol. Bdjenje je glazbeno uljepšao “Ars vocalis”, dok je za orguljama bio p. Marijan Steiner. Bdjenje je izravno prenosio RTS.

Bdjenje je započelo blagoslovom ognja ispred katedrale na kome je nakon blagoslova upaljena uskrsna svijeća, koja simbolizira uskrslog Krista, a zatim je krenula procesija kroz katedralu koja je bila u mraku, a bogoslov Marko Koprčina noseći svijeću tri puta je otpjevao Svjetlo Kristovo, dok su vjernici palili svoje svijeće s uskrsne svijeće, a nakon toga je uslijedio svečani pjevani hvalospjev –„EXULTET“ u kojem se poziva nebo, zemlju i svu Crkvu da se raduju ove noći kad se „nebesko sa zemaljskim, božansko s ljudskim povezuje“. Pjevao ga je bogoslov Marko. Slijedila su biblijska čitanja iz starozavjetne i novozavjetne povijesti spasenja.

Nakon čitanja nadbiskup Nemet je uputio vjernicima propovijed, počevši s pitanjem: “Šta za tebe znači Uskrs, šta slavimo za Uskrs i koje simbole koristimo?” Jedan od simola Uskrsa je jaje, zato je nadbiskup Nemet propovijed posvetio toj temi, potaknut pitanjima novinara o simbolu jajeta za Uskrs. Da bi što bolje približio temu propovijedi, nadbiskup je pokazao vjernicima farbano jaje dekorativne naravi, a koje je i simbol Uskrsa, te koje se dijeli ili jede. Drugo jaje koje je pokazao bilo je svježe jaje koje se jede, a nakon toga nadbiskup Nemet je pokazao piliće koji su nastali iz svježeg jajeta, nakon što kokoš dvadeset dana leži na jajima ona umiru i nastaje novi život, pilići.

Novi život

Govoreći o novom životu nadbiskup Nemet je citirajući riječi sv. Pavla iz poslanice Rimljanima: “Koji smo god kršteni u Krista Isusa, u smrt smo njegovu kršteni. Krštenjem smo dakle zajedno s njime ukopani u smrt da kao što Krist slavom Očevom bî uskrišen od mrtvih, i mi tako hodimo u novosti života”, naglasio da je Isus umro, a da smo mi u njegovu smrt kršteni, no on nije ostao u grobu, nego je zbacio sa sebe jaram smrti i pojavio se u punini života, kao onaj koji je uvijek tu. Nadbiskup Nemet je istakao da se Isus pojavio ženama, a to “Sigurno nije slučajno, jer kod Isusa nikada ništa nije bilo slučajno. Isus nije izabrao nikoga od žena za apostole, barem ne tako kako je izabrao njih dvanaestoricu, ali se javio poslije uskrsnuća baš ženama”. Nastavljajući govoriti o tome kako je Isus izabrao žene da prenesu radosnu vijest učenicima da je uskrsnuo, nadbiskup Nemet je ustvrdio kako ovim gestom Isus u svojoj Crkvi, zajednici uzdiže žene na istu razinu na kojoj su i muškarci apostoli. Stoga, u Katoličkoj Crkvi je sinodalni proces koji traje već dvije godine i još će toliko trajati, a jedna od glavnih tema je upravo uloga žene u Katoličkoj Crkvi, istakao je nadbiskup Nemet, te dodao kako se Katolička Crkva bori za priznavanje dostojanstva žena, njihovu zaštitu od nasilja i svih diskriminacija. Nadbiskup je konstatirao da “Uskrs znači početi novi početak”, te dodao da kao što su pilići postali iz jajeta nova stvorenja tako se dogodlilo i Isusu, jer on se nije vratio tako kako je otišao od nas, nego je njegovo tijelo postalo slavno, koje više nije u kandžama vremena i prostora, nego u savršenom miru, radosti i ljubavi. Na kraju propovijedi nadbiskup Nemet je istakao da tajna Isusovog uskrsnuća već sada djeluje u nama “ako ga prihvatimo kao spasitelja”, te zaključio citirajući sv. Pavla iz poslanice Rimljanima koji jasno kaže:” Krist uskrišen od mrtvih, više ne umire, smrt njime više ne gospoduje. Što umrije, umrije grijehu jednom zauvijek; a što živi, živi Bogu. Tako i vi: smatrajte sebe mrtvima grijehu, a živima Bogu u Kristu Isusu!”

Nakon propovijedi uslijedila je Krsna služba, tijekom koje je nadbiskup blagoslovio vodu i potaknuo sudionike slavlja da obnove svoja krsna obećanja te ih sve vodom poškropio u znak krštenja.

Na kraju Vazmenog bdjenja nadbiskup je svim vjernicima čestitao Uskrs i zahvalio svima koji su sudjelovali na slavlju, a posebno p. Steineru koji je svirao orgulje kao i RTS-u koji je prenosio slavlje.

V.M./KMC

FOLLOW US ON: