Homelokalne vestiNadbiskup Nemet prisustvovao krštenju princeze Marije u Dvorskoj kapeli

Nadbiskup Nemet prisustvovao krštenju princeze Marije u Dvorskoj kapeli

Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Porfirije krstio je 11. maja 2024. godine Nj.K.V. Princezu Mariju, kćerku Nj.K.V. Princa Naslednika Filipa i Princeze Danice, u Dvorskoj kapeli Svetog Andreja Prvozvanog u Beogradu. Svečani čin Svete tajne krštenja mlade Princeze je veoma značajan događaj za Kraljevsku porodicu Srbije, posebno znajući da se sada, posle više decenija, Karađorđevići ponovo rađaju, krštavaju i odrastaju u svojoj otadžbini, među svojim narodom.

Kumovi Princeze Marije su g-din Nikolas-Majkl i g-đa Alina Medfort Mils iz Rumunije, unuk poslednjeg Kralja Rumunije, Nj.V. Mihaila I i Kraljice Ane. Kako su veze između naroda Rumunije i Srbije uvek bile iskrene i bratske, ispunjene ljubavlju i poštovanjem, ovo kumstvo predstavlja još jedan poseban dodatak tome.

„Sigurni smo da će ovo biti samo početak dugog i bogatog niza koji će davati plodove, neophodne našem narodu. Samim tim, dajući te neophodne i blagorodne plodove našem narodu, verujemo da će to biti i na dobrobit porodice Karađorđević, našeg Kraljevskog doma“, izjavio je između ostalog Patrijarh Porfirije u svojoj propovedi.

U činu krštenja, sa Patrijarhom je učestvovalo sveštenstvo Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, a za pevnicom su bili hilandarski pojci hora Svetog Simeona Mirotočivog, pod rukovodstvom g. Bojana Starčevića. Krštenju su prisustvovali i Njihova Preosveštenstva Episkopi Pahomije vranjski, Irinej istočno-američki, Siluan australijski, Isihije valjevski, kao i vikarni Episkopi Njegove Svetosti, Nektarije jegarski i Dositej lipljanski.

Kao i prilikom krštenja brata Princeze Marije, Nj.K.V. Princa Stefana, voda koja je danas korišćena doneta je iz više srpskih reka – Dunava, Save, Drine, Morave, Ibra, Žiče, Prizrenske Bistrice, izvora Svetog Joanikija devičkog kod manastira Devič, kao i iz Vardara i Jadranskog mora. Ovo predstavlja tradiciju dužu od jednog veka, jer su za krštenje Kralja Petra II vojne divizije slale vodu iz reka po kojima su dobile ime – iz Dunava, Save, Drave, Vardara, Bregalnice itd.

Još jedan veoma interesantan detalj koji je dodatno obogatio ovaj dan jeste odeća za krštenje koju je nosila Princeza Marija. Haljinica je za ovu priliku doneta specijalno iz Sevilje, pripadala je Ameliji od Orleana, sestri Infante Luize od Orleana, bake Princeze Marije da Glorije, majke Princa Naslednika Filipa. Čuvana je u dvorcu Viljamanrike (Villamanrique) nadomak Sevilje, koji je pripadao roditeljima Princeze Marije da Glorije.

Sledeći staru tradiciju Kraljevske porodice Srbije, Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar, kao starešina Kraljevskog doma, odlikovao je svoju unuku, Njeno Kraljevsko Visočanstvo Princezu Mariju, Kraljevskim ordenom Svetog Save prvog reda (stepen Velikog krsta). Takođe, ovom prilikom Prestolonaslednik je istim ordenom i u istom stepenu odlikovao svoju snahu, Nj.K.V. Princezu Danicu.

Pored roditelja i brata Princeze Marije, Nj.K.V. Princa Naslednika Filipa, Princeze Danice i Princa Stefana, činu krštenja prisustvovali su Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar, Princeza Katarina, kao i Princ Aleksandar, Nj.C.K.V. Princeza Marija da Glorija od Orleana i Bragance, Vojvotkinja od Segorbe, Donja Sol Marija de la Blanka de Medina i Orlean-Braganca, Grofica od Ampurije, roditelji Princeze Danice g-đa Beba i g. Milan Cile Marinković, kao i Nj.K.V. Princ Mihailo, Princeza Ljubica, Princeza Natalija i Princeza Isidora, Njegova Preuzvišenost beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr Ladislav Nemet, Nj.E. g-din Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Srbije, dr Nikolа Banjаc, izaslanik i savetnik predsednika Vlade Srbije g. Miloša Vučevića, g. Marko Romić, izaslanik predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, kao i članovi Savetodavnih tela Krune i drugi prijatelji Kraljevske porodice.

Nj.K.V. Princeza Marija rođena je u Beogradu 5. novembra 2023. godine. Sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Porfirija oglasila su se zvona beogradskog hrama Svetog Save najavljujući rođenje novorođenog člana Kraljevske porodice Srbije. To je drugi put da je 49 zvona najvećeg pravoslavnog hrama na Balkanu objavilo takvo rođenje, nakon što je na isti način dočekan dolazak na svet brata Princeze Marije, Nj.K.V. Princa Stefana. Istim povodom oglasila su se i zvona crkve Svetog Đorđa na Oplencu, kao i manastira Gračanice i Žiče. Ovo rođenje ženskog deteta bilo je prvo u vladajućoj grani Kraljevske porodice Srbije posle 139 godina, kada je rođena Princeza Jelena, kćerka Nj.V. Kralja Petra I.

 

Prenešeno uz dozvolu Kraljevske Porodice Srbije/KMC

FOLLOW US ON: