HomevestiNadbiskup Pizzaballa: Neka 2020. donese dijalog i odgovornost na Bliskom Istoku

Nadbiskup Pizzaballa: Neka 2020. donese dijalog i odgovornost na Bliskom Istoku

Na slici: Betlehem, 24.12.2019.  (AFP or licensors)

Apostolski upravitelj Latinskog jeruzalemskog patrijarhata proslavio je blagdan Svete obitelji s vjernicima na palestinskom teritoriju

Nedeljni je blagdan, posvećen Nazaretskoj obitelji, Isusu, Mariji i Josipu, proslavljen i u Svetoj zemlji, a apostolski ga je upravitelj Latinskog jeruzalemskog patrijarhata, nadbiskup Pierbattista Pizzaballa, proslavio s vjernicima u najvećoj župi na palestinskom teritoriju, u gradu Ramallahu, posvećenoj upravo Svetoj obitelji. Bila je to prilika za blagoslov obitelji iz te i okolnih zajednica, za razgovor i druženje. Kako je, govoreći za našu radijsku postaju, istaknuo nadbiskup Pizzaballa, ove je godine u središtu pažnje bio lik svetoga Josipa i uloga oca koja je i tamo pomalo u krizi.

Osim toga, nadbiskup je primijetio da se župe Latinskog jeruzalemskog patrijarhata međusobno jako razlikuju jer je teritorij vrlo raznolik. Za župu u Ramallahu rekao je da je posljednjih godina znatno narasla zbog preseljavanja stanovništva iz sela u grad pa je stoga riječ o gradskoj župi koja je zadržala svoj snažni seoski karakter. No i tamo postoje problemi koji se primjećuju na drugim mjestima, prije svega teškoće u kojima se nalaze mlade obitelji koje se bore da dođu do stana i posla.

Što se tiče proslave Božića na području Palestine, nadbiskup je primijetio da je sada razdoblje slavlja posebice u Betlehemu. Napomenuo je pritom da je ove godine proslava Božića u mjestu Isusova rođenja bila više lokalnog, nego univerzalnog karaktera, jer je bilo malo hodočasnika. Unatoč tomu, odazvao se velik broj vjernika, među kojima su bili i stanovnici Pojasa Gaze. Naime, od nešto više od 900 zahtjeva, oko 300 osoba dobilo je dozvolu za prijelaz preko izraelskog teritorija, tako da je barem trećina kršćana iz Gaze mogla doći u Betlehem – rekao je nadbiskup Pizzaballa.

Apostolski upravitelj Latinskog jeruzalemskog patrijarhata nedavno je posjetio Pojas Gaze, a nedugo nakon toga ispaljene su rakete prema izraelskoj strani i obratno. U vezi s tim, nadbiskup je komentirao da, nažalost, uzajamno raketiranje nije ništa novo i ne čudi, ali se nadaju da će sve to završiti. Stanje je u Gazi i dalje, kao što sam uvijek govorio, sramotno – upozorio je i objasnio da izolacija toga područja, stalna napetost i nedostatak posla, s oko 60% nezaposlenih među mladima, zaista otežavaju život na tom području.

Nadam se da ćemo u 2020. godini ponovno početi razgovarati – kazao je nadbiskup i dodao da je u godini na izmaku dijalog bio vrlo otežan i u politici i društvenom životu. Što se pak tiče izraelske politike, primijetio je da su u istoj godini izbori održani tri puta, što je pak jasan znak nedostatka dijaloga, dogovora, vizije i perspektive.

Ne sjećam se kad su na palestinskom području održani posljednji izbori, možda prije najmanje deset godina – istaknuo je nadbiskup Pizzaballa i dodao – Stoga se nadam da će 2020. biti godina odgovornosti u političkom i društvenom, ali i u crkvenom i vjerskom životu. Ne očekujemo da mir iznenada stigne u novoj godini, ali barem da možemo nastaviti razgovor koji će nas dovesti do mirnijega odnosa među sukobljenim stranama.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: