Homelokalne vestiNadbiskup predvodio marijansku pobožnost u katedrali

Nadbiskup predvodio marijansku pobožnost u katedrali

U mjesecu maju, koji je posvećen Blaženoj Djevici Mariji, u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu, svake subote će se održavati pobožnost Blaženoj Djevici Mariji. U subotu, 7. maja ujedno je bila i prva subota, kada se vjernici već tradicionalno okupljanju na marijansku pobožnost u katedralu, pa je tako bilo i ove subote. Okupljeni vjernici počeli su pobožnost molitvom krunice koju je predvodio mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit. Nakon krunice uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je također predvodio nadbiskup uz koncelebraciju vlč. Mihaela Sokola, župnika i rektora Marijanuma, kao i ostalih svećenika Beogradskog dekanata, a đakonsku službu je obavljao đakon vlč. Stipo Filipović.

Na početku svete mise vlč. Mihael je pozdravio nadbiskupa Hočevara i sve nazočne vjernike rekavši da će se svake subote u maju održavati pobožnost Majci Božjoj, a molitva i svi stipendiji kumulativnih misnih nakana, kao i prikupljeni milodari, namijenjeni su za obnovu Marijanuma, odnosno same katedrale i okolnih zgrada.

Nadbiskup Hočevar je na početku propovijedi prenio pozdrave svih s kojima se susreo u Rimu  na plenarnom zasjedanju Papinskog Vijeća za promicanje kršćanskog jedinstva, istaknuvši kako i Sveti Otac, unatoč poteškoćama sa zdravljem, bdije i moli za jedinstvo, kao i za mir u svijetu, a osobito u Ukrajini. Između ostalog razgovaralo se o dobroj pripremi i suradnji kršćanskih crkava za obilježavanje 1700-te godišnjice Prvog nicejskog sabora.

Nadbiskup je istakao da se nalazimo u uskrsnom vremenu da „u ovom mjesecu slavimo Uzašašće, zatim započinjemo devetnicu Duhu Svetome, a sada je i mjesec maj i majske pobožnosti, stoga želimo sve objediniti u duhu crkve i nastaviti promišljanjima o nedjelji s kojima smo započeli u korizmenom vremenu“. Zaključivši da u Božjoj riječi vidimo kako je prva crkva u svjetlu uskrsnuća Isusovog bila dinamična i kako se širila, rasla po broju i živjela puninu Duha Svetoga, nadbiskup je naglasio da je svaka nedjelja „dan Duhova, dan silaska Duha Svetoga, zato okupljeni na nedjeljnu misu trebaju otvoriti svoja srca da ih ispuni snaga Duha. U tome nam može pomoći Marija. Ona je trajno bila poslušna Duhu i zato je primila veliko bogatstvo, ponajprije je bezgrešno začeta, a i mi taj dar primamo kod krštenja, zato je nedjelje poziv da se oslobodimo grijeha, da živimo u milosti. Zato čitamo Božju riječ koja nas prosvjetljuje i daje nam milost i snagu suživota s Bogom. Bogorodica je primila Duha Svetoga kad je prihvatila roditi Spasitelja. Tako smo i mi primila na krizmi dar Duha Svetoga da možemo svjedočiti i navješćivati Krista. Nedjelja je i poziv da budemo apostoli i navjestitelji Krista, poput apostola koji su svjedočili Krista bez straha, nakon što su primili Duha Svetoga“.

FOLLOW US ON: