Homelokalne vestiNadbiskup slavio misu povodom Dana državnosti Srbije

Nadbiskup slavio misu povodom Dana državnosti Srbije

Od 2002. godine, Srbija obeležava Dan državnosti 15. i 16. februara, u znak sećanja na dva važna istorijska datuma.

Jedan je dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak protiv Turaka, pod vođstvom Đorđa Petrovića Karađorđa.

Drugi – dan kada je u Kragujevcu 1835. godine usvojen i zakletvom potvrđen prvi moderni, i za to vreme, izuzetno liberalni Ustav Kneževine Srbije. Iako se praznuju 15. i 16. februara, oba događaja su se desila na crkveni praznik Sretenje.

Povodom Dana državnosti mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit predvodio je u četvrtak, 17. februara 2022. godine, u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, svečano misno slavlje za celokupnu državnu zajednicu Republike Srbije. Uz nadbiskupa su koncelebrirali preč. Mihael Sokol, župnik i rektor Marijanuma, preč Ivan Poleto, kancelar Nadbiskupije i mnogobrojni sveštenici Beogradske nadbiskupije.

Svečano euharistijsko slavlje svojom su prisutnošću uzveličali apostolski nuncij u Srbiji mons. Lučano Suriani,  direktor Uprave patrijaršijske kancelarije otac Danilo Gavranić u svojstvu ličnog izaslanika patrijarha Porfirija, predstavnici drugih verskih zajednica, gradonačelnik Beograda dr Zoran Radojičić, predstavnici Predsedništva Srbije, Vojske Srbije, Narodne skupštine, predstavnici diplomatskog hora, predstavnici državnih institucija, direktor Pošte Srbije gospodin Zoran Đorđević te gospodin Gavrilo Grban iz Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama.

Svečanim pevanjem ovo misno slavlje ulepšao je Ekumenski muški hor.

Na svetoj misi se okupio i veliki broj vernika, a svi koji su želeli mogli su pratiti svetu misu u izravnom prenosu na radio valovima Radio Marije Srbije.

Nadbiskup Hočevar je na početku svete mise pozdravio sve prisutne rekavši da nas je “Tvorac pozvao za saradnike i upravnike svega vremenitog”, stoga je potrebno da nas i osnaži za “preuzimanje naših harmoničnih, međusobno komplementarnih zadataka, kako bi bili osposobljeni za služenje zajednici svih stanovnika Srbije, njenom integralnom identitetu kao i njenom istorijskom poslanju”, jer mi „svojim životom i molitvom izgrađuju unutrašnje poverenje u našem društvu“. Nadbsikup je dodao da će se posebno moliti za mir i za pronalazak Mateja Periša.

Nadbiskup Hočevar je u propovedi podsetio vernike da su se okupili “u ovom svetištu Bogomajke Onoga u kome jedinome Otac pronalazi svu svoju moguću milinu i zato u jedinstvenoj investituri, u istinskom obredu uvođenja svog Sina, poziva svekoliku vaseljenu da Ga sluša. Gledano našim istorijskim očima, i ovo sveto mesto iz naše nedavne prošlosti zaista je nešto osobeno. Ono svedoči o nama i našim odnosima prema evropskom kontinentu”. Nadbiskup je takođe podsetio na istoriju ovog grada i na značajne ličnosti te na godinu 1456. kada se “rodila zemaljska nada stanovnicima Evrope ‒ od Pariza sve do Moskve i preko ruku siromašnog ali neustrašivog sina Svetog Franje, Svetog Ivana Kapistrana, Evropi je zasijala nada slobode. Papa Kalist III tada je u neopisivoj velikoj sreći u znak zahvalnosti proglasio za čitavu zapadnu Crkvu praznik Isusovog Preobraženja na Gori 6. avgusta, uz obavezu da se po svim crkvama sveta u zenitu dana, u podne svakoga dana, oglasi zvono u znak zahvalnosti Njoj koja je omogućila otelovljenje Večnog Logosa – Smisla svega postojećeg”. Nadbiskup je rekao da je Papa tajnu otelovljenja i tajnu preobraženja povezao sa našom istorijom, baš tu na Ušću dveju evropskih reka, “dakle, tu u Beogradu – mostu prožimanja Istoka i Zapada ‒ baš tu svim stanovnicima Zemlje treba sve snažnije i snažnije približiti dve tajne: tajnu da Bog postaje čovek i tajnu da samo Utelovljena Reč, Isus iz Nazareta, može iznutra da preobrazi svakog čoveka”. Nadbiskup je završio propoved ističući kako Isus na Gori nije bio osvetljen spolja, nego iznutra, svojim sopstvom, stoga je podstakao vernike da omoguće Hristu da ih autentično preobrazi “i to u svakom pogledu: ontološkom, duhovnom, moralnom, spasenjskom, crkvenom; pa i hermeneutičkom”.

Nakon svete mise u multimedijalnoj dvorani pastoralnog centra „Papa Ivan Dobri“ Ekumenski muški hor izveo je himnu Republike Srbije „Bože pravde“ i nastavljeno je druženje.

KMC

FOLLOW US ON: