HomeNadbiskupovi govoriNadbiskupovo Pastirsko pismo povodom blagoslova Pastoralnog centra papa Ivan Dobri

Nadbiskupovo Pastirsko pismo povodom blagoslova Pastoralnog centra papa Ivan Dobri

Preobraženi

Pozdrav i blagoslov svima vama!

Iako smo još u vremenu odmora, velika silina radosti koja nam se bliži poziva nas na veću sabranost i pravovremenu pozornost. Petak i subota 9. i 10. septembra ove godine bit će za nas veliki dani. Tada ćemo u posebnoj zahvalnosti Bogu, Crkvi i tolikim dobrotvorima u Beogradu blagosloviti i otvoriti Pastoralni centar pape Ivana Dobrog, kao i predstaviti i blagosloviti novi mozaik na zvoniku naše katedrale koji je posvećen Preobraženju Gospodnjem. Blagoslovit ćemo isto tako novi kip sv. pape Ivana XXIII. te cjelokupno poslanje našeg Pastoralnog centra staviti pod njegovu zaštitu i zagovor. Moramo priznati da nas je tijekom posljednjih godina na osobit način vodila Božja Providnost; privela nas je pred taj izvanredni događaj, događaj koji u sebi nosi istinsku proročku poruku za svakoga od nas pojedinačno, za sve naše obitelji i crkvene zajednice, za čitavu Crkvu, za kršćanstvo, za naše narode i čitavu regiju Jugoistočne Europe. Otvaramo naime Pastoralni centar naše Nadbiskupije pod zaštitom sv. pape Ivana XXIII. koji je nekada kao apostolski delegat i nuncij koračao upravo ovim našim prostorima, a prije točno 60 godina kao papa otvorio najznačajniji proročki čin 20. stoljeća – Drugi vatikanski sabor. On je pod vodstvom Duha Svetoga žarko želio da Crkva i kršćanstvo u cjelini zasjaju novim licem – upravo onim licem koje nam je Krist Gospodin pokazao svojim Preobraženjem na Gori Taboru. To Kristovo preobraženo lice sada će sa visokog zvonika sjati na sve strane našeg grada Beograda i pozivati sve da preobrazimo sebe same, sve naše zajednice, naše narode, države, regije i kontinent Europe. I osvijestimo sebi: sve se to događa upravo u Beogradu, na mostu Istoka i Zapada i u vremenu tolikih nejasnoća za budućnost cjelokupne Europe zbog strašnog i sveponižavajućeg rata…

Božja Providnost nam očito, ali nenametljivo dovikuje: treba se preobraziti, treba preobraziti i sve naše odnose i sve naše stvarnosti. I promislimo dalje: upravo naš Pastoralni centar koji otvaramo želi nam pomoći na tom putu preobražavanja…

Dok u petak 9. septembra slavljenjem Večernje molitve časoslova u 18.00 sati u katedrali budemo uranjali u sve te veličanstvene poruke, u subotu 10. septembra u 11.00 sati, euharistijskim slavljem pod vodstvom uzoritog Vinka kardinala Puljića te svečanim blagoslovom Pastoralnog centra, preuzet ćemo brigu za tako iznimno visoko poslanje čitavog našeg Marijanuma!
Subota 10. septembra 2022. godine dan je, dakle, hodočašća nade za sve naše obitelji, za sve naše župne i crkvene zajednice.

Uvažavajući znakove vremena po kojima nam govori Gospodin povijesti, iskreno pozivam sve odgovorne osobe u svim našim zajednicama da pravovremeno i u pravom hodočasničkom duhu organiziraju put u Marijanum te da djelotvorno surađujemo u samom slavlju.
U toj duhovnoj radosti iščekivanja sve vas bratski pozdravljam!

U Beogradu, 21. augusta 2022.

+ Stanislav Hočevar, s. r.
beogradski nadbiskup i metropolit

FOLLOW US ON: