HomeNadbiskupovi govoriNadbiskupovo pastirsko pismo: “U početku bijaše Riječ”

Nadbiskupovo pastirsko pismo: “U početku bijaše Riječ”

Objavljujemo u cijelosti nadbiskupovo Pastirsko pismo uz početak pastoralne i vjeronaučne godine 2018/19.

Promatrajući život u svijetu i među nama, odlučih napisati kratko i jednostavno pastirsko pismo za početak nove pastoralne-vjeronaučne-školske godine. Javno ćemo ga čitati po svim crkvama i našim zajednicama 9. septembra 2018., na 23. nedjelju kroz godinu, to jest,  dan nakon blagdana Male Gospe.

Uvjeren sam, naime, da će nam upravo Ona, Majka Utjelovljene Riječi, otvoriti srce i razum za Božju poruku, za Božju Riječ spasenja. Bogorodica je svom svojom snagom stupila u povijest spasenja onda kad je čula, prihvatila i pristala uz Božju Riječ. Tko prihvaća Riječ Života, ulazi i povijesno u Rijeku života. Tko pak ne prihvaća Riječi Božje, sam se isključuje iz života, isključuje se iz života po Duhu, jer ona je Duh i Život.

Ovo je moje pastirsko pismo veliki poziv svima na početku nove školske godine: otvorite se utjelovljenoj Riječi Božjoj, napose nedjeljnom i blagdanskom služenju Euharistije, u redovitoj katehizaciji, u redovitom čitanju Svetoga pisma, duhovnih poruka u medijima, osobito u zauzetom čitanju naše Blagovesti.

»U početku bijaše Riječ«, kaže sv. Ivan evanđelist i time poručuje da samo Božja riječ daje smisao i postojanje svemu te svjetlost za pravilno razumijevanje svega. Zašto je danas toliko tame ne-smisla u svijetu i toliko magle nezdravih međuljudskih odnosa? Upravo zato što se još jače nego Adam i Eva predajemo iskušenju da i sami postanemo kao bogovi… Zato se ljudski sinovi i kćeri na svim kontinentima među sobom ubijaju, onako kako je Kajin nekada ubio Abela. Samo pravim osluškivanjem Riječi Božje i molitvom koja iz toga proizlazi, možemo osigurati mir među nama, mir među našim narodima, mir na našim kontinentima.

Evo zašto sve vas ovim pismom pozivam na susret naših obitelji u katedralnoj crkvi (Beograd, subota, 20. 10. 2018. – Hadži Milentijeva 75), gdje ćemo u prisustvu svetih moći Ivana Pavla II, »Pape obitelji«, slaviti »obiteljski savez«, savez mira i ljubavi među svima. Taj dan će u svakom smislu biti velik, inspirativan, izazovan…

U tom istom mjesecu slavimo, naime, papu Ivana XXIII., koji je upravo na tom svetom mjestu više puta boravio; 22. 10. slavimo dan Sv. Ivan Pavla II., čije će sv. moći – krv – biti među nama; 23. istoga mjeseca je blagdan Sv. Ivana Kapistrana, koji je 1456. godine sačuvao grad Beograd u slobodi. Nikako ne mogu zamisliti da toga dana sve naše obitelji, i to svi njihovi članovi, ne pohrle ususret tome neopisivom događaju. Drage naše obitelji, ne lišavajte sebe – pogotovo svoje mlade – blagoslova za budućnost!

U ovoj Godini zajedništva naša će Nadbiskupija imati još mnogo prilika da Božjom Riječi prosvijetli naš svijet. U danima od 9. do 11. novembra ove godine na istaknutiji ćemo način, s posebnim i visokim gostima, razmišljati što nam je činiti da postanemo mirotvorci i iscijelimo rane prošlosti, rane strašnih ratova! Bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn, koji će predvoditi sve okupljene, uputit će nam riječi utjehe, nade i ohrabrenja.

Svi mi dobro znamo da je za naš normalan život najvažnija svakodnevna hrana, naš redoviti kruh. Zato vas pozivam, predraga braćo i sestre, da uz ovaj uvodni poticaj predano surađujemo u župnim zajednicama s Božjom utjelovljenom Riječi u Euharistiji na dvjema konkretnostima. Koje su to konkretnosti? Evo ih: prvi petak i prva subota u svakom mjesecu! Svaki prvi petak je namijenjen – uz pokoru – dobivanju Božjega milosrđa. U svakoj će župi toga dana, uz slavljenje sakramenata, biti i Euharistijsko klanjanje za našu Sinodu. Nikako ne dopustimo da Isus mora zaobići našu župu! Prva subota u mjesecu je dan molitve za nova duhovna zvanja. Moramo se doista trgnuti i zapitati kako to da se među nama ipak rađaju muška duhovna zvanja, a nikako ženska?! Drage djevojke, žene i majke, recite: što se to događa? Uvijek i svugdje su žene imale poseban osjećaj za Boga, za Crkvu. A sad? Dragi svi vi muškarci, ne osjećate li da i kod nas treba nešto promijeniti, učiniti?

Braćo i sestre, da zaključim: nova pastoralna godina daje nam još jednu priliku da nas Riječ prosvijetli! Možda je ovo posljednja prilika da dođe do preokreta nabolje…

Stoga ojačajmo, braćo i sestre, svoje duhovno zajedništvo. Po molitvi postanimo nalik jedinstvenoj prostranoj Dvorani Posljednje večere, pa će i Vatra Duha Svetoga sigurno sići na sve nas.

Upravo zato vas blagoslivljam uime Oca i Sina i Duha Svetoga.

+ Stanislav Hočevar

FOLLOW US ON: