Homelokalne vestiNarečenje i hirotonija Episkopa marčanskog Save (Bundala), vikara Patrijarha srpskog

Narečenje i hirotonija Episkopa marčanskog Save (Bundala), vikara Patrijarha srpskog

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije predsedao je 2. oktobra 2021. godine u starom Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu svečanim činom narečenja visokodostojnog arhimandrita Save za Episkopa marčanskog, vikara Patrijarha srpskog, a 3. oktobra 2021. godine u Sabornom hramu Svetog Save u Beogradu svetom arhijerejskom Liturgijom i svečanim činom hirotonije u čin Episkopa marčanskog, vikara Patrijarha srpskog.

Uz Patrijarha Porfirija sudjelovali su Arhiepiskop madavski g. Aristovul iz Jerusalimske Patrijaršije, Arhiepiskop ohridski i Mitropolit skopski g. Jovan, Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije i gospoda Episkopi: budimski Lukijan, banatski Nikanor, bački Irinej, britansko-skandinavski Dositej, vranjski Pahomije, šumadijski Jovan, braničevski Ignatije, zvorničko-tuzlanski Fotije, mileševski Atanasije, gornjokarlovački Gerasim, kruševački David, slavonski Jovan, bihaćko-petrovački Sergije, timočki Ilarion, niški Arsenije, dalmatinski Nikodim, osečkopoljski i baranjski Heruvim, valjevski Isihije, budimljansko-nikšićki Metodije, zahumsko-hercegovački Dimitrije, moravički Antonije, stobijski David, remezijanski Stefan, toplički Jerotej, hvostanski Justin i mohački Damaskin.

Svečanom činu hirotonije, pored porodice i prijatelja vladike Save iz Kriškovaca, Srpca i Zagreba, mnogobrojnog sveštenstva i monaštva iz više eparhija Srpske Pravoslavne Crkve i saradnika iz Patrijaršije srpske, prisustvovali su predstavnici vlasti Republike Srpske, iguman hilandarski arhimandrit Metodije, starac Nikodim iz svetogorskog manastira Svetog Pavla, gosti iz Antiohijske Patrijaršije i Moskovske Patrijaršije, Nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar,sekretar beogradskog nadbiskupa Mihael Sokol, predstavnici tradicionalnih crkava i verskih zajednica, članovi diplomatskog kora i ugledne ličnosti iz kulturnog i javnog života Srbije.

Njegova Svetost Patrijarh srpski g Porfirije uputio je svoju reč na hirotoniji. Govoreći o ovom događaju naglasio je da „kada činimo naizgled pojedinačne stvari, kada pravimo pojedinačne korake, ako su u slavu Božju, ako su u Duhu Svetome, onda su to crkveni, odnosno, saborni događaji. I sve ono što činimo makar i više nas sabranih na nekom mestu, a nije u duhu Jevanđelja, nije u zajednici sa Hristom i u zajednici sa Duhom Svetim, onda je to autonomno i pojedinačno, onda to nije crkveno, nezavisno od toga koliki je broj onih koji učestvuju u takvim događajima“, istakao je Porfirije.

Patrijarh je istakao će učestvovati u svemu onome što čini Arhiepiskop Beogradsko-karlovačke arhiepiskopije, ali isto tako imati svoja posebna zaduženja koja će biti i u skladu sa potrebama Crkve.

Govoreći o mestu rođenja i školovanja Episkopa Save, Patrijarh je naglasio da je posetio razne zemlje i narode i da je proveo određeni broj godina svog života među drugim narodima u drugačijim kulturama, a ta činjenica „sigurno je doprinela –  mi to znamo jer ste zajedno sa nama proveli više godina u Zagrebu – da uspete da razumete Tajnu Hristovu kao Tajnu Spasenja čitavog ljudskog roda, kao Tajnu Boga koji je došao u ovaj svet da spase i ljudski rod, ali i svakog čoveka pojedinačno, jer svi su stvoreni kao slika i prilika Božja, tj. svima je dato da budu žitelji Carstava nebeskog, ali to zavisi, koliko god da je dato blagodaću Duha Svetoga, i od slobodne volje i napora sa kojim se učestvuje u Tajni Hristovoj“.

Patrijarh Porfirije je služeći se rečima Hristovim: „Ako Vas svet mrzi znajte da je mene omrzao pre vas, ili: Kada bi bili od ovoga sveta, svet bi svoje ljubio“, upozorio na mnoge trenutake iskušenja, rekavši da se „Crkva Hristova na svim meridijanima danas suočava sa tom realnošću, kada će svet hteti da Crkva potpuno postane ovaj svet, da se poistoveti sa ovim svetom ne da bi ga spasila i uzdigla, ne da bi ga preobrazila u Crkvu, nego da bi prihvatila, kako se to danas moderno kaže, sistem vrednosti ovoga sveta“.

Patrijarh je na kraju čestitao novom Episkopu sa željom da raste u duhu i ljubavi u Hristovoj stvari, kako bi služeći Njemu služio Crkvi i narodu Božijem.

Novi Episkop je u svom govoru istaknuo da je najvažnije delo episkopa služenje Euharistije, službe zahvaljivanja Bogu zbog svih i za sve, koja je po zapovesti Gospodnjoj ostavljena na Tajnoj večeri kroz reči: „Ovo činite u moj spomen“. Nastavio je: „Osećajući da sam, poput Timoteja nekada, darivan ovim dobrim zaveštanjem kako bih celoživotno delao na prisajedinjenju svih i svega u zajednicu Tela i Krvi Hristove, ispovedam jednako iskustvo krhkosti, slušajući vas, oci i braćo arhijereji, kao besmrtnoga Pavla, kako me pozivate da budem vojnik, atleta i trudbenik u Duhu Svetome. Upravo takvim služenjem Crkvi Božjoj, i zastupništvom svih vas, želim da činim moljenja, molitve, prozbe i blagodarenja za sve ljude, da pazim na čitanje, utješavanje i učenje i propovedam Reč u vreme i u nevreme vršeći tako djelo jevanđelista“ rekao je novi Episkop Sava.

(SPC/KMC)

FOLLOW US ON: