Homelokalne vestiNova knjiga “Brodovi” Ivana Sokača

Nova knjiga “Brodovi” Ivana Sokača

POGOVOR

…„Brodovi“ Ivana Sokača zaplovili su, poletno, bez predrasuda, morima ka svim stranama sveta. Raduju im se luke istočne i zapadne, severne i južne, čekaju da se iskrcaju tajne duše, svetlost sa obe strane krsta, toplina iskoni, Hristolika dobrota sveta, i muzika, dakako, dalekih sutona, uzvraćenih i neuzvraćenih ljubavi, pesničke tuge, neuhvatljivih damara prirode.

Od svoje prve knjige stihova do ovog reprezentativnog izbora pred nama, Ivan Sokač nam se predstavlja kao izvorni pesnik koji smelo ulazi u virove, tame i brzake nepredvidivih sfera poetskih svetova, ubedljivo pečateći postignutim i vreme u kojem stvara i vekove koji će dolaziti sa istim žarom i namerama.

Pesme Ivana Sokača drže temperaturu životodajne radosti, primetićemo, i kada se prevedu na ruski, engleski i nemački jezik. Prevedene na ruski pesme su svog autora nominovale za nagradu „Sergej Jesenjin“ i predstaviće ga u Moskvi, gradu njegovih poetskih uzora, kojima je kreativnom praksom veoma blizak – imažinistički. U više američkih elektronskih časopisa za književnost Ivanove pesme, prevedene na engleski, dobile su dužnu pažnju tamošnjih književnih autoriteta, a glasovima čitalaca (čitaoci su nepogrešivi procenitelji pesničkog dara) pesme su proglašavane za najbolje pesme meseca. Lirski krugovi našeg pesnika šire se i u nemačko govorno područje i sva je prilika da će i tamo da budu prepoznati kao istinska vrednost, čvrste duhovne vertikale.

Knjigom „Brodovi“ Ivan Sokač se utvrđuje kao pesnik majstor, širokih vidika, kao autor odgovoran prema pesničkom tekstu, koji peva snagom Međimurja, povetarcem Fruške gore, čežnjom Beograda, grožđem Toplice, utkajući svoj podvig u pletiva srpske kulture neporecivo i odano. Taj podvig prepozano je i izdavač ove knjige – Beogradska nadbiskupija koja, tako, nesebično i s ljubavlju, sa svoje strane, doprinosi cvetanju pesničke scene Srbije.

Ivan Lalović, književnik

FOLLOW US ON: