HomevestiNovi Dekret Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu o slavlju Velikoga tjedna i Uskrsa

Novi Dekret Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu o slavlju Velikoga tjedna i Uskrsa

Unatoč pandemije koronavirusa Sveta Stolica neće odgađati datum svetkovine Uskrsa koji ostaje 12. travnja, ističe se u Dekretu “U doba COVID-19” Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu objavljenom 20. ožujka, prenosi Vatican News.

U obrazloženju se ističe da je Uskrs u središtu liturgijske godine i ne može se odgađati. Tamo gdje su na snazi specifična ograničenja državnih ili crkvenih vlasti biskupi mogu mise od Cvjetnice do Uskrsa u katedralama i župnim crkvama slaviti bez fizičke nazočnosti vjernika. Župne zajednice treba obavijestiti o satnici misa i pripremiti im odgovarajuće materijale kako bi vjernici slavlja mogli molitvama pratiti iz svojih domova. Navodi se i mogućnost izravnog prijenosa misa i putem televizijskih kanala i interneta.

Pobožnosti i procesije mogu biti odgođeni na kasniji termin, npr. 14. rujna – Uzvišenje sv. Križa, ili 15. rujna kada se slavi Blažena Djevica Marija Žalosna.

Dekret “U doba COVID-19” pročelnik Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu kardinal Robert Sarah prema nalogu pape Franje odaslao je svim biskupskim konferencijama u svijetu, te objavio i na svom Twitter računu na različitim jezicima. Smjernice su važeće samo za ovu godinu.

Nadalje, biskupi mogu po vlastitom nahođenju nadoknaditi Misu posvete ulja neki kasniji datum, dok Misu večere Gospodnje na Veliki četvrtak svaki svećenik može slaviti u nekoj crkvi ili gdje to nije moguće na nekom za to odgovarajućem mjestu i bez sudjelovanja vjernika. Pritom neće biti obreda pranja nogu niti procesije.

Obredi Velikoga petka i subote trebaju biti održani “u mjeri konkretnih mogućnosti”. Molitve na Veliki petak neka sadrže posebne zazive za bolesne i preminule i one koji se uslijed pandemije osjećaju ostavljeni i zbunjeni, ističe se u Dekretu.

Paljenje svijeće u vazmenom bdjenju također je bez popratnih obreda i procesije. Izostaje i krštenje katekumena koje uključuje blagoslovljenu vodu i može biti ograničeno na obnovu krsnih obećanja.

(IKA/KMC)

FOLLOW US ON: