Homelokalne vestiNovim beogradskim nadbiskupom i metropolitom imenovan mons. Ladislav Nemet, dosadašnji zrenjaninski biskup (FOTO, VIDEO, AUDIO)

Novim beogradskim nadbiskupom i metropolitom imenovan mons. Ladislav Nemet, dosadašnji zrenjaninski biskup (FOTO, VIDEO, AUDIO)

U Nadbiskupskom ordinarijatu u Beogradu, na spomendan svetih Srijemskih mučenika, točno u podne 5. novembra 2022. godine, Apostolska nuncijatura u Republici Srbiji priopćila je da je Sveti Otac Franjo imenovao beogradskim nadbiskupom i metropolitom Beogradske nadbiskupije dosadašnjeg zrenjaninskog biskupa mons. dr. Ladislava Nemeta SVD.

Molitvom Anđeoskog pozdravljenja u Nadbiskupskom ordinarijatu u Beogradu, na kojoj su se okupili svećenici Beogradske i Zrenjaninske biskupije, na spomendan svetih Srijemskih mučenika, točno u podne 5. novembra 2022. godine, započela je svečanost proglasa Svetoga Oca Franje u kojem je novim beogradskim nadbiskupom i metropolitom Beogradske nadbiskupije imenovao dosadašnjeg zrenjaninskog biskupa mons. dr. Ladislava Nemeta SVD. Imenovanje pape Franje, u ime Apostolske nuncijature u Beogradu, pročitao je mons. Simon Bolivar Sanchez Carrion, otpravnik poslova.

Na povjerenju i ljubavi Svetoga Oca Franje, posebnom pažnjom, zahvalio je novoimenovani nadbiskup Nemet. Na poseban način zahvalio je Zrenjaninskoj biskupiji u kojoj je boravio četrnaest i pol godina i koju će i dalje voditi kao apostolski administrator sve dok Sveta Stolica ne odluči drugačije. „Za mene su u četrnaest i pol godina u Zrenjaninu stvorili sliku mjesne Crkve koja će me pratiti do kraja života i nikada neću zaboraviti Zrenjanin. Tu će pomoći i činjenica da sam od danas i metropolit, a tu nas veže i Subotička biskupija i zahvaljujem se dijecezanskom upravitelju Subotičke biskupije što je danas došao na proglašenje ovoga dekreta Svete Stolice. Isto tako kada bude imenovan novi Zrenjaninski biskup, mi ćemo svakako surađivati. Zrenjanin će ostati i u mom srcu i mojem krugu možda ne zadaća i zadataka, ali interesa da“, istaknuo je novoimenovani Nadbiskup koji je dosadašnjem nadbiskupu Hočevaru također zahvalio za dvadeset dvije godine službe koje je poklonio Beogradskoj nadbiskupiji. „Te godine bile su prepune rada, inicijativa i svega što smo vidjeli. Ako pogledamo kako je izgledala Nadbiskupija kada si stigao, kada pogledamo na sve zajednice, jako puno si učinio i hvala ti za to u moje ime, a sigurno da Bog ima hvalu koje će ti u svoje vrijeme zasigurno dati. Zahvaljujem ti i za dvadeset dvije godine rada kao predsjedniku Caritasa Srbije i Caritasa Beogradske nadbiskupije. Taj rad će ostati upisan velikim slovima posebno za vrijeme poplava i migranata u Srbiji jer si pokazao jaku logističku snagu i sve dobro organizirao zajedno sa crkvenim ljudima i ljudima javnog života“, istaknuo je mons. Nemet pozdravljajući i sve svećenike i laike Beogradske nadbiskupije s kojima će, kako je rekao,, nastojati usko surađivatu u evangelizaciji na ovim područjima Srbije. Pozvao je sve na ustoličenje koje će biti 10. decembra 2022. godine u 11 sati u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu.

Riječi zahvale za dar biskupskog služenja uputi je dosadašnji beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar. „Dok veličam Boga za Njegovu dobrotu, izričem iskrenu zahvalnost rimskim biskupima – Petrovim nasljednicima, osobito papi Franji za njegov proročki duh i pomno čitanje znakova vremena, moleći ujedno Duha Svetoga, da bi svi Njegovi suradnici i sav biskupski zbor bio s Njime jednoga duha i jednoga srca“. Ujedno je zahvalio i svim dosadašnjim suradnicima, čitavome prezbiteriju Beogradske nadbiskupije, Bogu posvećenim osobama i vjernicima zamolivši za oproštenje svih propusta, nedosljednosti i nemoći. Istaknuo je kako je za njega samoga je uvijek bio pravi užitak naći se među vjernicima kao i među svim stanovnicima Srbije. „Svuda su me primali pažljivije nego zaslužih i uvijek me nadahnjivali svojom originalnošću“. Na poseban način zahvalio je Srpskoj pravoslavnoj Crkvi, kao i ostalim Crkvama i vjerskim zajednicama, na otvorenosti i suradnji u proteklih dvadeset dvije godine njegova biskupskog služenja. „Beogradske ulice i putovi Srbije pokazali su mi dublju prožetost Istoka i Zapada nego što si možemo mi ljudi zamisliti. Zato i dalje `sanjam` da će Gospodin i iz naših kamenova probuđivati `sinove svjetla`, da će Balkan napraviti balkonom Europe i da će s naših brda i dolina poteći rijeke pomirenje i zajedništva“, istaknuo je mons. Hočevar rekavši kako je svjestan da mu Bog upravo zato sada daje novo vrijeme tihovanja, molitve, refleksije i služenja. Novoimenovanom nadbiskupu mons. Nemetu čestitao je na novoj službi poželjevši mu dobrodošlicu i obećavši mu svoju molitvenu i bratsku potporu.

U ime svećenika Beogradske nadbiskupije novoimenovanoga nadbiskupa mons. Nemeta pozdravio je don Aleksandar Kovačević poželjevši mu da upravo u gradu mostova kao nadpastir bude graditelj mostova između Istoka i Zapada, među svim ljudima. „Prihvaćajući taj zasigurno nimalo lak izazov, uključuje to ponajprije suočavanje s pastoralnim izazovima ove Nadbiskupije po mnogočemu specifične: površinom velike, no brojem svećenika i vjernika skromne. Ali ta brojčana skromnost omogućava osobnije i prisnije, gotovo obiteljsko zajedništvo i neposredniji kontakt, kako sa svećenicima tako i s vjernicima“, istaknuo je don  Kovačević istaknuvši kako su i svećenici i vjernici Beogradske nadbiskupije potrebni upravo očinskog ohrabrenja i podrške u ovakvim, kako je rekao, gotovo „misijskim“ uvjetima pastoralnog pristupa i rada. „I tu od vas očekujemo mnogo, što vam s vašim, između ostalog, i misionarskim iskustvom neće biti ni teško ni strano“. „Želim Vam da uvijek gradite mostove, kako među nama unutar Nadbiskupije, tako i s cijelim episkopatom u Republici Srbiji koji je potreban zajedništva i povezanosti na dobro ovog malog stada koje vam je zajednički povjereno. Gradite mostove i s drugom kršćanskom braćom, osobito većinskom pravoslavnom, da zajedničkim naporima i iskrenim bratstvom pokazujemo svijetu jedno Kristovo lice, lice jedne Crkve, jedne milosrdne Ljubavi. Gradite mostove i prema civilnom društvu i vlastima, izgrađujući odnose povjerenja i suradnje, svjesni da se na Vas kao predsjednika Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda, ali sada i kao Beogradskog nadbiskupa i metropolita, gleda izvana kao na predstavnika cjelokupne Katoličke Crkve u Srbiji“, istaknuo je don Kovačević čestitajući novoimenovanom Nadbiskupu rekavši kako upravo on sve to i objedinjuje i to kao prvi Beogradski nadbiskup koji je rođen na području današnje Republike Srbije, u Bačkoj, u Subotičkoj biskupiji te kao dosadašnji pastir Banata, Zrenjaninske biskupije, a od dana i kao beogradski nadbiskupom i metropolit. U ime svih svećenika i vjernika Beogradske  nadbiskupije iskreno je čestitao i izrazi srdačnu dobrodošlicu mons. Nemetu dodavši: „“ gradnji svih tih mostova, jer, puno je to posla i gradnje, obećavamo Vam našu molitvu, pomoć i suradnju“, a dosadašnjem nadbiskupu mons. Hočevaru zahvalio je na dvadeset i dvije godine revne i očinske pastirske službe. „U njemu smo uvijek gledali ne samo nadređenoga, nego i oca i brata“.

Mons. Nemet šesti je po redu nadpastir Beogradske nadbiskupije u 98 godina njezina postojanja, a odlukom pape Franje mons. Stanislav Hočevar s današnjim danom postaje apostolski administrator Beogradske nadbiskupije sve do preuzimanja službe novoimenovanog Nadbiskupa. Mons. Nemet također je postao apostolskim upraviteljem Zrenjaninske biskupije.

Po navršenoj 75. godini života, mons. Stanislav Hočevar Svetom Ocu Franji predao je 2020. godine svojevoljno odstupanje od aktivne službe biskupa, no Papa mu je službu beogradskog nadbiskupa i metropolita produžo za još dvije godine sve do 5. novembra 2022. godine kada za novog beogradskog nadbiskupa i metropolita imenuje mons. Ladislava Nemeta.

FOLLOW US ON: