HomevestiNuncij na Šri Lanki: Utješeni Papinim riječima

Nuncij na Šri Lanki: Utješeni Papinim riječima

Na slici: Sprovod jedne od žrtava bombaških napada na Šri Lanki  (AFP or licensors)

Apostolski nuncij u Šri Lanki je za radijsku postaju Vatikana rekao da u glavnom gradu trenutno vlada ozračje straha zbog bojazni od dodatnih napada. Narod je zahvalan Papi na utješnim riječima. Broj poginulih povećao se na 359, uključujući 45 djece

Prema posljednjim podacima, u eksplozijama koje su na Uskrs odjeknule Šri Lankom život je izgubilo 359 ljudi, uključujući 45 djece, dok je ozlijeđenih više od 500. Samozvana Islamska država jučer je poslijepodne, preko svoje novinske agencije Amaq, preuzela odgovornost za napade, ali zasad nema konačnih dokaza koji bi potvrdili istinitost te tvrdnje. Usklađeni napadi na crkve i hotele mogli bi, prema preliminarnim istraživanjima, biti osveta za krvoproliće počinjeno nad muslimanskim vjernicima prošloga mjeseca u novozelandskom Christchurchu.

Apostolski nuncij u Šri Lanki, nadbiskup Pierre Nguyén Van Tot, obišao je mjesta na kojima su u nedjelju mnogi izgubili svoje najmilije. Za našu je radijsku postaju komentirao da su ih Papine riječi utješile te dodao da u toj otočnoj državi putem Interneta vjerno prate događanja vezana uz Svetoga Oca, kojega mnogo vole i zahvaljuju mu. Osvrnuvši se na svetište sv. Antuna Padovanskoga, u kojem su stradali brojni vjernici i koje je teško oštećeno, objasnio je da je riječ o mjestu molitve na koje su dolazili, ne samo kršćani, već i muslimani i budisti.

Ljudi strahuju od dodatnih napada, iako Vlada poručuje da ostanu mirni – rekao je nadbiskup Van Tot i dodao – Mnoge su trgovine zatvorene, kao i škole i ulice u blizini crkve sv. Sebastijana u Negombu, gdje je, prema nekim snimkama, osumnjičeni bombaš samoubojica s naprtnjačom ušao nekoliko trenutaka prije eksplozije.

Nuncij je na kraju kazao da je na Šri Lanki solidarnost među ljudima prisutna u velikoj mjeri. Svi su se pokrenuli kako bi pomogli, uključujući Vladu koja sa svoje strane čini što može – rekao je te podsjetio na konferenciju za novinare, održanu u nadbiskupskoj palači u ponedjeljak, na kojoj su bili kršćani, muslimani i mnogi budisti. Nadbiskup Van Tot tom je prilikom govorio o solidarnosti, koja je – kako je rekao – jedina mogućnost za uspostavu mira.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: