Homeporuke i poslaniceO apostolskoj pobudnici pape Franje “Christus vivit”

O apostolskoj pobudnici pape Franje “Christus vivit”

Na slici: Apostolska pobudnica pape Franje “Christus vivit”

Papa je objasnio kako je pišući ovu pobudnicu pustio da ga nadahne bogatstvo razmišljanjâ i razgovorâ koji su se pojavili na Sinodi o mladima održanoj u Vatikanu oktobra 2018. godine.

Papa Franjo susreo se s mladom Crkvom na Svjetskome susretu mladih u Panami od 22. do 27. januara 2019., na kojem događaju je sudjelovalo oko 600.000 vjernika. To je samo posljednji u nizu takvih susreta što ih je kao ideju začeo papa Pavao VI., koji je 1975. u Rimu upriličio prvi veliki susret s mladima, a papa Ivan Pavao II. dao je nov zamah svjetskim susretima mladih vjernika okupivši ih više od pet milijuna u Manili na Filipinima 1995. godine.

Iz razgovora pape Franje s piscem i novinarom Thomasom Leoncinijem nastala je knjiga ʺBog je mladʺ, objavljena 2018. U njoj se Papa obraća ne samo mladima cijeloga svijeta, unutar i izvan Crkve, nego i odraslima koji imaju ulogu odgajatelja, ulogu vodstva u obitelji, u župama i biskupijama, u školi, svijetu rada, u udrugama i najrazličitijim ustanovama.

U proljeće 2019. objavio je papa Franjo posinodsku apostolsku pobudnicu ʺChristus vivitʺ, u hrvatskome prijevodu ʺKrist živiʺ, upućenu mladima i cijelomu Božjem narodu. Papa je objasnio kako je pišući ovu pobudnicu pustio da ga nadahne bogatstvo razmišljanjâ i razgovorâ koji su se pojavili na Sinodi o mladima održanoj u Vatikanu oktobra 2018. godine.

ʺS velikom ljubavlju upućujem svoj kršćanskoj mladeži ovu apostolsku pobudnicu, odnosno pismo koje doziva u svijest određena uvjerenja koja su proistekla iz naše vjere i istodobno vas ohrabruju da rastete u svetosti i predanosti svomu osobnom pozivu. No, budući da je riječ također o miljokazu u sklopu sinodskog hoda, obraćam se istodobno cijelomu Božjem narodu, pastirima i vjernicima podjednako, jer smo svi pozvani i potaknuti razmišljati o mladima i za mlade. Stoga ću u nekim dijelovima izravno govoriti mladima, dok ću u drugima predložiti Crkvi na razmatranje neka općenitija razmišljanjaʺ, napisao je papa Franjo na početku ovoga dokumenta objavljenog na blagdan Navještenja Gospodnjega 25. marta 2019. u svetištu Svete kuće u Loretu. Hrvatsko izdanje dokumenta objavila je Kršćanska sadašnjost u lipnju 2019.

Apostolska pobudnica ʺChristus vivitʺ sastoji se od devet poglavlja. Prvo je poglavlje naslovljeno ʺŠto Božja riječ govori o mladima?ʺ. Papa predočava primjere iz Staroga i Novoga zavjeta, gdje se ʺna raznim mjestima govori o mladima i o tome kako im Gospodin ide u susret. / U dobu u kojem se do mladih nije mnogo držalo, neki tekstovi pokazuju da ih Bog gleda drugačijim očimaʺ (br. 5 i 6), napisao je papa Franjo te istaknuo kako se Isusu nije sviđalo da odrasli gledaju s prijezirom na mlađe ili vrše nad njima tiraniju. Naprotiv, tražio je da ʺnajveći među vama neka bude kao najmlađiʺ (Lk 22,26). U drugom poglavlju, ʺIsus Krist, uvijek mladʺ, papa Franjo ističe riječi sv. Ireneja da Isus je ʺmladić među mladima kako bi bio primjer mladima i posvetio ih Gospodinuʺ. Sa Sinode je Papa poručio da je ʺmladost originalno i poticajno životno doba, koje je sâm Isus proživio posvetivši gaʺ (br. 22). Stoga bi pastoral mladih trebao uzimati u obzir primjere iz Isusove mladosti i stvarati projekte koji će ojačati mlade i uputiti ih na susret s drugima, na velikodušno služenje, na poslanje. Papa Franjo potom je govorio o mladosti Crkve:

ʺMolimo Gospodina da oslobodi Crkvu od onih koji je žele učiniti ostarjelom, zadržati je u prošlosti, zaustaviti je ili je učiniti nepokretnom. Molimo također da je oslobodi od druge napasti: da misli kako se obnavlja kad skriva svoju poruku i stapa se s okolinom. Ne! Crkva je mlada kad je to što jest, kad prima uvijek novu snagu Božje riječi, euharistije, svakodnevne Kristove prisutnosti i snage njegova Duha. Mlada je kad se pokazuje sposobnom stalno se vraćati svom izvoru.ʺ (br. 35)

U trećemu poglavlju papa Franjo nam poručuje ʺVi ste Božji ʹsadaʹʺ. Mladi nisu samo budućnost svijeta nego i njegova sadašnjost, aktualnost. Zato mlade treba slušati i nastojati ih razumjeti, odupirući se napasti davanja banalnih odgovora i nuđenja gotovih recepata. Papa u ovom poglavlju govori o izazovima rata, krijumčarenja ljudi, o migracijama, k tome o raznim oblicima zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja, također se osvrće na izazove i opasnosti digitalnog okruženja te mladima podastire temeljnu istinu da ʺbiti mlad ne znači samo tražiti prolazna zadovoljstva i površne uspjeheʺ (br. 108).

U četvrtome poglavlju Papa upućuje mladima najvažniji navještaj u kojemu su tri velike istine. Prva glasi: Bog te ljubi; druga istina kaže da nas Krist spašava jer Njegova ljubav veličinom nadilazi sva naša proturječja i sve naše slabosti; treća je istina: Krist živi! ʺChristus vivit!ʺ Budući da je Krist živ, kaže papa Franjo, ʺu svakome trenutku može biti prisutan u tvome životu i ispuniti ga svjetlošćuʺ (br. 125). U petome poglavlju riječ je o putovima mladih, o tome kako se živi mladost kada dopustimo da nas prosvijetli i preobrazi veliki navještaj evanđelja, koje je ʺza svakoga, a ne samo za nekeʺ, riječi su pape Franje, a zatim i ove: ʺNe bojte se ići i nositi Krista u svako područje života, sve do egzistencijalnih periferija, pa i onima koji nam se čine najudaljenijima i najravnodušnijimaʺ (br. 177). U šestome poglavlju, ʺMladi s korijenimaʺ, Papa upozorava na opasnost koju donosi prekid veza među naraštajima.

Nadalje, u sedmome poglavlju riječ je o pastoralu mladih, koji treba biti prilagodljiv kako bi bolje i vjerodostojnije doprinosio susretu s Bogom. Osmo poglavlje, ʺPozivʺ, govori ponajprije o pozivu na prijateljstvo s Isusom, koji želi biti prijatelj svakoj mladoj osobi, a zatim o dva temeljna područja za svaku osobu: zasnivanje obitelji i ulazak u svijet rada. U posljednjem poglavlju ove izvrsne i iznimno važne pobudnice, papa Franjo govori o razlučivanju:

ʺʹBez mudrosti razlučivanja možemo lako postati plijenom svakoga prolaznog trenda.ʹ A ʹto je posebno važno kada se u našem životu javi neka novost. Tada moramo razlučiti je li to vino koje dolazi od Boga ili opsjena kojom nas hoće obmanuti duh ovoga svijeta ili đavolji duh.ʹ / […] ʹTo je povezano sa smislom moga života pred Ocem koji me poznaje i ljubi, s pravim smislom moga života, koji nitko ne zna bolje od Njega.ʹʺ (br. 279 i 280)

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: