Homelokalne vestiO. Smiljan Milićević položio zadnje zavjete u Družbi Isusovoj

O. Smiljan Milićević položio zadnje zavjete u Družbi Isusovoj

Na svetkovinu Tijelova, u četvrtak 11. juna 2020. u dvorištu uz Baziliku Presvetog Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, pod sv. Misom u 19.00 sati, o Smiljan Milićević – sada je u službi Družbe u Beogradu – položio je zadnje zavjete u Družbi Isusovoj.

Iako se Svetište Srca Isusova u Palmotićevoj nalazi u devetnici pred svetkovinu Presvetog Srca, koju vode posebni propovjednici, ovom prilikom sv. misu je predvodio o. Dalibor Renić, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, uz koncelebraciju subraće iz zagrebačkih zajednica. Budući da je Bazilika teško stradala u martovskom potresu, a vrijeme je poslužilo, slavlje zavjeta održalo se u dvorištu, gdje je bio uređen vanjski oltar. Bilo je nazočno nekoliko stotina vjernika, najviše od ublažavanja anti-pandemijskih mjera.

O. Provincijal je u svojoj propovijedi istaknuo da je čin zavjetovanja, osobito u isusovačkom obredu zavjeta, duboko povezan s otajstvom svetkovine Tijelova, jer se polaže pred uzdignutom hostijom i kaležom, Tijelom i Krvlju Kristovom. Ujedno je podsjetio da svi mi vjernici na svoj način prisežemo odanost vjere i nasljedovanja Isusa Krista pa tu svoju odluku možemo obnoviti pred Kristom živim ovom prigodom.

Kako zbog posebnih mjera i potresa, župa i bazilika Srca Isusova nisu mogle organizirati tjelovsku procesiju ulicama grada Zagreba kao prethodnih godina, na kraju sv. mise o. Smiljan je svečanim euharistijskim blagoslovom blagoslovio narod, našu župu i čitav grad.

O. Smiljan rođen je 29. novembra 1972. u Broćancu, kod Posušja. Tu je završio osmogodišnje školovanje, a srednju elektrotehničku u Mostaru. Nakon toga je radio u vlastitom foto-video studiju, a 2004. diplomirao katehetiku na Teološko-katehetskom institutu u Mostaru. Iste godine stupio je u novicijat Družbe Isusove u Splitu, te nakon njega dopunio svoje filozofsko-teološko obrazovanje na FTI-u u Zagrebu. Za svećenika je zaređen u Zagrebačkoj katedrali 18. juna 2011. Nakon službe župnog vikara u župi na Jordanovcu, postignutog magisterija iz duhovne teologije u Rimu, službe ekonoma i voditelja duhovnih vježbi u Splitu, trenutno obavlja službu ekonoma i župnog vikara u Beogradu u isusovačkoj rezidenciji i župi sv. Petra.

(isusovci.hr/kmc)

FOLLOW US ON: