HomenajaveObeležavanje 60. godišnjice smrti arhitekte Jože Plečnika u Beogradu

Obeležavanje 60. godišnjice smrti arhitekte Jože Plečnika u Beogradu

Ove godine se navršava 60 godina od smrti slovenačkog arhitekte Jože Plečnika koji je projektovao crkvu Sv. Ante u Beogradu. Ovim povodom će se u Beogradu u organizaciji Društva Slovenaca „Sava“, 7. i 8. decembra 2017. održati svečana akademija:

7. 12. 2017. u Ustanovi kulture Parobrod, Kapetan –Mišina 6a, s početkom u 18. časova. Na kraju programa sledi otvaranje izložbe posvećene Joži Plečniku akademskih umetnika Marije Vaude i Nikole Pilipovića;

8. 12. 2017. u crkvi Sv. Ante Padovanskog, Bregalnička 14, s početkom u 19. časova.

 

Jože Plečnik (Ljubljana, 23. 1. 1872. ‒ Ljubljana, 7. 1. 1957.), sveučilišni je profesor i najveći slovenački arhitekta.

Jože Plečnik se arhitekturom počeo baviti nakon što je ostao zapanjen vidjevši nacrte Berlinske katedrale Otta Wagnera. Nedugo zatim upisao se na studij u Grazu, a potom u Beču u klasi prof. Wagnera. Njegove rane projekte karakterišu racionalna organizacija i planiranje, tipični za Wagnerovo uređenje stanova i infrastrukture, te bogato dekorirane površine s organskim motivima tipičnim za secesiju. Kao nagradu za izvrsno napravljen diplomski rad o nizozemskom letovalištu Scheveningenu, dobio je Rimsku stipendiju koja mu je omogućila višemesečno studijsko putovanje po Italiji i Francuskoj. Godine 1901. otvorio je samostalni arhitektonski atelje. Od 1911. godine bio je profesor na Umetničko-obrtnoj školi u Pragu, od 1920. na Tehničkom fakultetu u Ljubljani, a 1938. godine postaje članom Slovenačke akademije nauke i umetnosti. Proglašen je počasnim građaninom Ljubljane te dobio odlikovanje Zasluge za narod i Prešernovu nagradu.

Povodom pedesetogodišnjice Plečnikove smrti Slovenija je proglasila Plečnikovu godinu. Plečnik je u svome životu živeo kao uvereni katolik te je u tome i mnogo čemu drugom sličan španskom arhitekti Antoniju Gaudíju, koji je projektovao još nedovršenu crkvu u Barceloni Sagrada Familia.

(kmc)

FOLLOW US ON: