Homelokalne vestiObeležavanje dana Svetog Ivana don Boska

Obeležavanje dana Svetog Ivana don Boska

Poslednji dan prvog meseca u godini, 31. januar, Crkva je posvetila Svetom Ivanu don Bosku, osnivaču Reda salezijanaca i zaštitniku mladih. Tog dana u beogradskoj Župi Krista Kralja služena je svečana sveta misa koju je, uz koncelebraciju vlč. Ivana Poleta i vlč. Mihaela Sokola, predvodio preuzvišeni mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolit beogradski.

Uvodnu reč imao je vlč Ivan Poleto, koji je nakon pozdrava upućenog svim prisutnima govorio o Sv Ivanu don Bosku, njegovom radu s mladima i Redu salezijanaca, koji je Sv. Ivan don Bosko osnovao u čast Svetog Franje Saleškog.

»Zašto danas posebno mladi?« ‒ tim pitanjem je mons. Stanislav Hočevar započo svoju homiliju u kojoj nam je govorio o Svetom don Bosku i njegovom radu s mladima. Ovaj svetac je bio, naime, jedan od najvećih koje je »Bog odabrao da bi mladima iskazivali posebnu Božju ljubav«, rekao je otac nadbiskup. Ta ljubav pokazala se u mnogim delima don Boska, o čemu svedoče i njegove reči: »Mladost je svetost«, što je, kako je istakao mons. Hočevar, drugačije od toga kako na nas mlade gleda svetovni mentalitet, koji za mlade kaže »Mladost – ludost!« Baš u tome je »razlika između mentaliteta ljudi i onoga što Božji svedoci govore«, naglasio je nadbiskup: mladi su »pozvani na svetost upravo u mladosti«. Pozvani smo da svojom mladošću svedočimo Evanđelje, »dajući doprinos svojim porodicama, Crkvi, društvu… Tu je svetost«, rekao je mons. Hočevar i dodao: »Želite li da budete korisni, budite sveti!«

Na putu na koji smo svojom mladošću pozvani možemo da ostanemo ako poslušamo savet Sv. Ivana don Boska, ako brinemo i molimo se za zdravlje, i to ne samo telesno, nego pre svega duševno i duhovno zdravlje. Na »drugom mestu je Sapientia – mudrost«, ukazao je otac nadbiskup.

Naglasio je važnost poverenja među ljudima, među nama mladima. Ako se ima potpuno poverenje, onda se sve menja. »Jer to je upravo ono što proizilazi iz ’vere, nade i ljubavi’«, podsetio je mons. Hočevar.

Posle svete mise mladi su se, predvođeni nadbiskupom, okupili u zgradi nadbiskupijskog Ordinarijata, gde su u sali »Evropa« imali sastanak s ocem nadbiskupom posvećen predlozima i dogovorima o temama koje se tiču mladih, kao i o budućim susretima. Sastanak je nastavljen druženjem i neformalnim razgovorom uz bratski agape.

(kmc)

FOLLOW US ON: