Homelokalne vestiObjavljivanje imenovanja novog zrenjaninskog biskupa

Objavljivanje imenovanja novog zrenjaninskog biskupa

Apostolski nuncije u Republici Srbiji, mons. Santo Rocco Gangemi, objavio je 18. marta 2024. godine, sveštenstvu i predstavnicima medija, okupljenima u zgradi biskupije u Zrenjaninu, da je Mirko Štefković, dosadašnji ekonom Subotičke biskupije, imenovan za novog zrenjininskog biskupa.

 

Na početku tog svečanog čina, koji je započeo tačno u podne, mons. Ladislav Nemet, beogradski nadbiskup, pozdravio je prisutne, pa su svi zajedno prvo izmolili molitvu Anđeo Gospodnji. Potom je pozvao nuncija da se obrati okupljenima.

Nuncije Gangemi je prisutne podsetio da je zrenjaninski biskup mons. Ladislav Nemet 5. novembra 2022. godine imenovan za beograskog nadbiskupa, pa je bilo potrebno da se imenuje novi zrenjaninski biskup. Imajući to u vidu, papa Franja je mons. Mirka Štefkovića imenovao za novog zrenjaninskog biskupa. Nuncije je pozvao sveštenstvo i vernike da s ljubavlju prihvate novog biskupa, a njemu je poželeo Božji blagoslov u poverenoj mu službi.

Zatim se prisutnima obratio nadbiskup Nemet, koji je u ime Zrenjaninske biskupije pozdravio novog biskupa i zaželeo mu dobrodošlicu. On je izrazio želju, da biskupija s novim biskupom nastavi svoj put s još većim poletom.

Najzad se okupljenima obratio i imenovani biskup Štefković, koji je izrazio svoje iznenađenje ovim imenovanjem. On je zamolio nuncija da Papi Franji prenese njegovu zahvalu za poverenje koje mu je iskazao. „Svestan sam ozbiljnosti službe koju mi sveta majka Crkva poverava, a istovremeno sam svestan i toga da u svemu ovome neću biti sam, nego da s punim poverenjem mogu računati na narod Božji, na sveštenstvo i vernike laike ove drage i plemenite banatske ravnice“ – poručio je. On je nadodao kako se raduje „saradnji sa svima – bez obzira na versku, nacionalnu ili bilo kakvu drugu vrstu pripadnosti – kojima je na srcu dobrobit svakog pojedinca i cijele društvene zajednice u Banatu i šire“. Na kraju svog obraćanja mons. Štefković je pozvao sveštenstvo i vernike da ga uključe u svoje molitve, pa je zaključio: „Neka nam svima Isus Hrist udeli blagodat, da On sam po nama bude trajno prisutan u ovoj našoj lokalnoj Crkvi, kako bi svi oni kojima smo poslani da budemo bližnji po nama mogli iskusiti njegovu blizinu i milosrđe.“

Na kraju ovog susreta nadbiskup Nemet je zahvalio svima na dolasku, pa je objavio da će biskupsko rukopoloženje novog zrenjaninskog biskupa biti 1. juna 2024. godine u zrenjaninskoj katedrali s početkom u 11 časova.

FOLLOW US ON: