Homelokalne vestiObred preminuća sv. Franje u crkvi sv. Ante u Beogradu

Obred preminuća sv. Franje u crkvi sv. Ante u Beogradu

Sveti Franjo, iscrpljen bolestima i pokorom, obilježen Kristovim ranama, smjerno očekuje smrt. Nalazi snagu i raširenih ruku kliče: „Dobro mi došla, sestro moja smrti!“ Traži od braće da ga prenesu u Porcijunkulu. Ondje zamoli da mu iz Ivanova Evanđelja (Iv 13, 1-15) pročitaju Isusov oproštajni govor i izvješće o pranju nogu. Zatraži da ga polože na zemlju, raširi ruke kao na križ te s braćom otpjeva psalam 142. Serafski otac Franjo preminu navečer 3. oktobra 1226., u dobi od 44 godine.

Ostade do danas među braćom sjećanje njegovog prijelaza k Ocu na nebu, te ga iznova i na njegov način obredom obnavljaju. Dana, 3. oktobra 2017. godine o 500. obljetnici provincije Bosne Srebrne i 60. obljetnici smrti arhitekta crkve sv. Ante u Beogradu – Jože Plečnika i franjevačka obitelj samostana sv. Ante u Beogradu svečano je proslavila Transitus – Obred preminuća svetog oca Franje. Obred je predvodio mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit uz braću franjevce fra Benedikta Vujicu, gvardijana samostana, fra Iliju Alandžaka, župnika župe sv. Anto Beograd, fra Leopolda Rochmesa i vlč. Ivana Poleta. Obred su pjevanjem animirali članovi Ekumenskog moškog zbora. Obredu su nazočili predstavnici diplomatskog kora i vjerni narod Božji.

Iz Izvještaja Sv. Bonaventure o preminuću Sv. Franje

Kad se napokon približio čas njegova preminuća, dao je k sebi pozvati svu braću koja su se ondje našla. S obzirom na svoju smrt hrabrio ih je utješnim riječima i očinski poticao na ljubav Božju. Govorio im je o strpljivosti, siromaštvu i vjernosti prema Rimskoj Crkvi, a svim je ostalim uredbama pretpostavio sveto Evanđelje. Dok su sva braća naokolo sjedila, nad njima je u obliku križa ispružio prekrižene ruke, jer je taj znak uvijek volio, te je svu i nazočnu i odsutnu braću blagoslovio snagom i imenom Propetoga. Osim toga je dodao: „Ostanite mi zdravo, svi moji sinovi, u strahu se bliži kušnja i nevolja, sretnih li onih koji će ustrajati u onome što su započeli. Žurim se Bogu čijoj vas milosti preporučujem.“

(I.P./kmc)

FOLLOW US ON: