Homelokalne vestiObredi Velikoga petka u Beogradu

Obredi Velikoga petka u Beogradu

Obrede Velikoga petka u franjevačkoj Crkvi, svetog Antuna u Beogradu, 7. aprila predvodio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr. Ladislav Nemet u zajedništvu sa župnikom i gvardijanom samostana fra Ilijom Alandžakom, fra Benediktom Vujicom i vojnim sveštenikom,  vlč. Goranom Avramovim.

Prostracijom nadbiskupa ispred ogoljenog oltara, usledilo je iskazivanje poštovanja Hristu koji je umro na krstu kako bi postao spas svim ljudima i kako bi krv i voda koje su potekle iz Njegovog probodenog boka oprali sve grehe čovečanstva, kratkim ćutanjem označen je početak obreda. Nakon službe čitanja usledilo je pevanje Muke.

Nadbiskup Nemet, u propovedi se osvrnuo na brojna događanja koja su se dešavala prethodnih godina, od ekstremizma pripadnika Islama, koji privrženost svojoj veri iskazuju na ekstremne načine, čak i po cenu svog života vodeći se usađenim idealima, preko skorijeg događaja u Ukrajini, gde je vlast prekinula ugovor koji je povezivao eparhiju Kijevsku sa Ruskom patrijaršijom, proteravši sve sveštenike, redovnike iz manastira. Uporedivši Isusovu smrt sa situacijama koje se i danas događaju na području vlasti i moći gde zarad svog položaja i prosperiteta jedan čovek gazi dostojanstvo drugoga. Gazeći tako Isusovo dostojanstvo, velikodostojnici Rimske vlasti osudili su ga, osudili, pod glasom mase doneli su odluku o Njegovoj smrti. Isus koji od vernika ne traži ni ekstremizam u pogledu verovanja, kao ni druge ekstreme u dokazivanju vere, biva osuđivan i danas, u onom čoveku čije se dostojanstvo gazi. Dajući primer drugih veroispovesti, nadbiskup je sve prisutne podstakao na razmišljanje pitajući “da li se mi stidimo našeg brata Isusa?”; I time zaključio propoved, ostavljajući prostor da svaki vernik u dubini svoje duše sebi da odgovor na ovo pitanje.

Nakon što je predvodio Sveopštu molitvu vernika, nadbiskup Nemet iskazao je svoje poštovanje, poklonivši se pred Raspetim nakon čega su to učinili i prisutni sveštenici kao i brojni vernici koji su prisustvovali samom obredu. Bogoslužje Velikog petka nastavljeno je pričešću vernika. Ovaj obred svojim prisustvom obogatili su bogoslovi sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u pratnji profesora.

Veliki petak označava sećanje na Hristovu smrt, zbog toga na taj dan nema i ne može biti mise, već se slave obredi Velikog petka. Pošto je Hrist izdahnuo u 15 časova, preporučuje se da u to vreme počne sa bogosluženjem, što u praksi nije uvek prisutno. Liturgijska boja je crvena i označava znak mučeništva.

 

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: