HomevestiOd početka godine u Nigeriji ubijeno više od 600 kršćana

Od početka godine u Nigeriji ubijeno više od 600 kršćana

Kršćani u Nigeriji trpe strahoviti progon od početka 2020. godine, objavljeno je u izvješću Međunarodnog udruženja za građanske slobode i vladavinu zakona objavljenom 15. maja.

U izvještaju spomenutog neprofitnog međunarodnog udruženja navodi se kako je u prva četiri mjeseca ove godine ubijeno 620 nigerijskih kršćana. Kao razlog ovako velikog broja ubojstava navodi se da su „glavni nigerijski džihadisti Militantni Fulani i Boko Haram, pojačali svoje protukršćansko nasilje“, javlja CAN.

„Zvjerstva nad kršćanima prolaze neistražena“ izvještava udruženje „dok državne snage sigurnosti i političari kojih se to tiče okreću glavu ili su u dosluhu sa džihadistima“. U izvješću se navodi i procjena o 32 tisuće ubijenih kršćana od 2009. godine, unatoč činjenici da čine polovinu nigerijskog stanovništva.

Kršćani u Nigeriji su od početka godine žrtve rastućeg nasilja, napada i otmica radi otkupnine. U januaru je skupina naoružanih muškaraca otela četvoricu bogoslova iz bogoslovije Dobrog Pastira. Trojica od njih naposljetku su vraćena na sigurno dok je jedan, Michael Nnadi, ubijen.

Nigerijski biskupi u veljači su pozvali vjernike, prenosi Bitno.net, da na Pepelnicu na svetu misu dođu odjeveni u crno u znak solidarnosti sa žrtvama otmica i nasilja.

Na nasilje nad nigerijskim kršćanima biskupi su upozoravali i pojedinačno. Tako je biskup Matthew Hassan Kukah nedavno izjavio kako se tenzije između kršćana i muslimana pogoršavaju, istaknuvši da obraćenicima na kršćanstvo prijeti smrtna kazna.

(nedjelja/kmc)

FOLLOW US ON: