Homelokalne vestiOdržana edukacija za svećenike: Razvoj župnih Caritasa

Održana edukacija za svećenike: Razvoj župnih Caritasa

U okviru projekta‘’RazvojCaritasa – smanjenje siromaštva’’održana je edukacija za svećenike i đakone na temu‘’Razvoj župnih Caritasa’’. Edukacija je održana u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu 26.04.2018, a predavači su bili gđa. Suzana Borko, zamenica direktora Hrvatskog Caritasa I gdin. Robert Futač, voditelj Službe za župne Caritase u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Edukaciji su prisustvovali svećenici i đakoni iz svih nad/biskupija u Srbiji. Susret je započeo molitvom, a zatim su se svima prisutnima obratili direktor Caritasa Srbije, Vlč. Ivica Damjanović I predsednik CaritasaSrbije, mons. StanislavHočevar. U svomo braćanju mons. Stanislav Hočevar je naglasio da u okviru razvoja jednog župnog Caritasa, potrebno je skrenuti pažnju i na duhovni razvoj i približiti se svakom čoveku, a isto tako da u aktivnostima, koje imaju za cilj smanjenje siromaštva, posebno treba raditi na smanjenju moralnog i duhovnog siromaštva, koje je danas jednako prisutno kao I materijalno siromaštvo.

Nakon uvodnog dela, program je započela gđa. Suzana Borko, koja je održala predavanje na temu ‘‘Uloga, zadatak i važnost župnog Caritasa za mesnu Crkvu‘‘. Ovo predavanje imalo je za cilj da se svećenici i đakoni bolje upoznaju sa načinom rada jednog župnog Caritasa, ističući da župa uvek mora imati otvorena vrata za sve i spremnost da primi svakog čoveka, a da delovanje u Caritasu uvek mora biti plod zajedničkog rada svećenika i laika. Naglašeno je i da u svom karitativnom radu svećenici trebaju imati refleksiju onoga što čine, što su učinili i što mogu učiniti, kako bi postigli što bolje rezultate u svom radu.

Caritas je svedočenje delotvorne ljubavi, a svećenici su najvažniji za podsticanje karitativnih aktivnosti na nivou župe, istakao je gdin. Robert Futač, koji je prezentovao rad Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, sa primerima dobre prakse, koji su imali za cilj podsticanje ideja kod svećenika za organizovanje karitativnih  aktivnosti u svojim župama. Na kraju susreta svećenici i đakoni su podeljeni u manje grupe za rad u okviru radionice, koja je imala za cilj razmenu iskustava i razgovor o tome koje sposobnosti treba imati osoba, koja vodi jedan župni Caritas, kako odrediti prioritete u radu, koje su ciljne grupe ljudi u potrebi na području svake župe i koje su njihove potrebe. Na kraju su svi izvršili procenu razvijenosti župnih Caritasa u svojim župama i zaključili da za rad Caritasa u mnogim župama je potrebno još edukacija i svećenika i volontera, kako bi svi napredovali u zajedničkom radu.

(K.S./kmc)

FOLLOW US ON: