HomeNadbiskupovi govori„On se baš zauzima za nas!“

„On se baš zauzima za nas!“

Sveta misa za državu, 13.2.2020

Crkva Krista Kralja, Beograd

 

Homilija nadbiskupa mons. Stanislava Hočevara

„On se baš zauzima za nas!“

 

Braćo i sestre, poštovani svi vi zvaničnici države Srbije! Uvaženi visoki gosti!

 

Sveobuhvatna stvarnost života prožeta je snagom Onoga koji je sve pozvao u život i nošena snagom Onoga koji je za nas iz ljubavi umro, ali je iz snage nepobedive brige za nas – uskrsnuo. Apostol naroda – Sveti Pavle – svojim nas najdubljim mističnim iskustvom uverava: „ On se baš zauzima za nas!“

Braćo i sestre! Možemo li da shvatimo šta to znači? Dragi svi vi stanovnici naše drage zemlje, države Srbije, verujemo li da se On – apsolutni pobednik, zaista zauzima, i to baš za nas? Mi danas, na vigiliju državnog praznika, na vigiliju Sretenja po julijanskom kalendaru, slavimo svetu misu – tajnu apsolutne Božje ljubavi prema nama – upravo za sve stanovnike naše otadžbine, da bismo baš svi mogli – i to na najdubljem ličnom nivou – neposredno da iskusimo taj nebeski dar brige za nas…

Drugi nenadmašni svedok iste božanske stvarnosti, evanđelista, apostol, teolog – a iznad svega mistik koji je jedini mogao neposredno da gleda u sunce Tajni Svevišnjeg, i koji je jedini bio u stanju da svojim zemaljskim uhom i duhom čuje otkucaje Božjeg Sina koji je postao čovekom – on, Sveti Jovan, takođe nam, predraga braćo i sestre, garantuje da je već sad moguće učestvovati u novom Nebu i novoj Zemlji. Po njegovim rečima, naime, Onaj koji jedini sedi na večnom prestolu – Isus iz Nazareta, Bogočovek – poručuje nam: „Evo, sve činim novo“ (Otk 21, 5). A naš evanđelista Tajne večne ljubavi vinuo se u duhu upravo na dan Gospodnji, dakle u nedelju. Svakako, nedelja i služi upravo za to da građani jedne zemlje, dakle vernici, na dan Gospodnji mogu da se uzdignu molitvom i liturgijom. U svojoj ekstazi mogao je da posmatra i čitavim svojim bićem sagleda koji su plodovi Božje bezuslovne ljubavi prema nama: i taj naš najdublji mistik tako je već u životu gledao „novu Zemlju i novo Nebo…“ Staru zemlju – zemlju greha, zemlju sebičnosti, laži, korupcije i sodomije moguće je, naime, pobediti. Moguće je isušiti ono more obesnaženo solima različitih otrova, pročistiti atmosferu našeg okruženja i kupati se u vodama Svetog Duha, jer je upravo On, kako ispovedamo u Verovanju – „Gospodar i Životvorac“ novog sveta. I to su „vode“ odnosa koje pritiču iz srca Presvete Trojice! Ali veliki vizionar novog sveta podstiče nas u prvom redu na ono najvažnije: čovečanstvo, porodica ljudi, treba da postane iskrena verenica jedinom istinskom Vereniku Isusu Hristu. Bog je, naime, iz najčistije, iz sušte apsolutne ljubavi – svakoga od nas pozvao u život; i niko od nas ne može da živi novim životom ako u svojoj najdubljoj suštini autentično ne postane verenica tom večnom Vereniku.

Kako je, naime, moguće prihvatiti činjenicu da Bog Tvorac ima prema nama tako snažan, dubok i autentičan odnos, a da smo mi, njegova stvorenja, bića bez odnosa, bez začuđenosti, bez divljenja, bez oduševljenja, bez najdublje vereničke ljubavi?! Dakle, braćo i sestre, u isto vreme dok je izvor svega, Presveta Trojica, ona neopisiva Tajna najkreativnijih odnosa, mi – Božja deca – postali smo ravnodušno biće bez odnosa, bez žara traganja, bez radosti, bez vizija, bez ushićenja… Tolika globalna i globalistička zastranjenja današnjeg društva samo potvrđuju tu konstataciju: bez odnosa nema prijateljstva, nema trajnih brakova, nema dece, nema nade, nema svetske solidarnosti… Širi se samo opasan proces još opasnijih diferenciranja: bogati postaju sve bogatiji, siromašni sve siromašniji! Ali Začetnik svega – ipak je jači od naše ravnodušnosti, od naših bića bez odnosa, bića bez divljenja, bez radosti, bez nade…

Onaj koga opravdano nazivamo „Dobrim Pastirom“ i koji je, dakle, jači od svih neprijatelja života, danas nas poziva: „ištite, tražite, kucajte…“ (Mt 7,7).

Doprinos naše nadbiskupije našoj državnoj zajednici teži da bude upravo u tome: da „ištemo, tražimo, kucamo“. Da u toj večnoj Tajni Života ištemo nadahnuća za autentičan način života. Na početku svega stoji i vlada mudrost. Stoga svuda i svagda tražimo autentične načine odnosa, život – odnosa. Boli nas ako ne možemo da iskusimo vereničke odnose na svim nivoima našeg života, ako umesto njih preovladava logika podele na one „naše“ i „vaše“.

Odlučnije kucajmo na vrata Božjeg Srca i na vrata individualnih i kolektivnih srca. Bog zna i mi ljudi dobro znamo koliko vrata svojih srca otvaramo za uzajamne potrebe. Svi pak živimo iskustvo da bez otvorenih vrata nema budućnosti. A opet, u svim našim svakodnevnim iskustvima ohrabruje nas činjenica da su vrata Spasitelja čovečanstva i čitavog svemira neprestano otvorena. Verujemo i ispovedamo da to srce uvek kuca upravo za nas, za sve nas, za svakoga od nas! Znamo da baš ništa ne može da nas rastavi od Ljubavi Božje. Znamo i verujemo da uvek možemo da pobeđujemo ako smo u vereničkim odnosima s Njim, jedinim Spasiteljem svega. Svaka zajednica pak toliko je jaka koliko u njoj ima otvorenih srca; koliko u njoj ima osoba s vereničkim odnosom. Samo na taj način dolazi se, naime, do onog pravog Saveza: „Ja sam vaš Bog ,a vi ste moj narod“.

Danas je, predraga braćo i sestre, naša vera i naša molba, naša nada i naš odnos prema Njemu tako snažan da već unapred možemo da iskusimo Njegovu pobedu u svima nama.

Amen.

FOLLOW US ON: