HomevestiOpća audijencija – Papa Franjo – Put u Mjanmar i Bangladeš

Opća audijencija – Papa Franjo – Put u Mjanmar i Bangladeš

Danas bih želio govoriti o svojem apostolskom putovanju u Mjanmar i Bangladeš na kojem sam bio prošlih dana – rekao je papa Franjo tijekom opće audijencije u dvorani Pavla VI. i nastavio – bio  je to veliki Božji dar, zato mu zahvaljujem na svemu, posebno za susrete koje sam imao. Ponovo izražavam svoju zahvalnost vlastima i biskupima dviju zemalja, za sve pripreme i način na koji su primili mene i moje suradnike. Srdačno zahvaljujem narodima Mjanmara i Bangladeša koji su mi pokazali toliko vjere i ljubavi.

Prvi je put Petrov nasljednik posjetio Mjanmar, a to se dogodilo ubrzo nakon uspostavljanja diplomatskih odnosa između te zemlje i Svete Stolice – primijetio je Papa i dodao – tim pohodom želio sam izraziti blizinu Krista i Crkve narodu koji je trpio zbog sukoba i pritisaka i koji sada polako hodi prema novoj slobodi i miru. Narod je to u kojem je budistička religija duboko ukorijenjena, sa svojim duhovnim i etičkim načelima i gdje su kršćani prisutni kao malo stado i kvasac Kraljevstva Božjeg. Bio sam radostan što mogu tu Crkvu, živu i revnu, potvrditi u vjeri i zajedništvu, susrećući biskupe te zemlje tijekom dvaju euharistijskih slavlja.

Prvo je bilo na velikim sportskim terenima u središtu Yangona – rekao je Sveti Otac i nastavio – evanđelje toga dana podsjetilo nas je da su progoni zbog vjere u Isusa normalni za njegove učenike, da su oni prilika za svjedočenje, ali da „ni jedna vlas s njihove glave neće biti izgubljena. Druga misa, posljednji događaj posjeta Mjanmaru, bila je posvećena mladima; bio je to znak nade i poseban dar Djevice Marije u katedrali koja nosi njezino ime. Na licima tih mladih, punih radosti, vidio sam budućnost Azije; budućnost koja neće biti budućnost onih koji proizvode oružje, nego onih koji siju bratsku ljubav. Kao znak nade blagoslovio sam kamene temeljce za 16 crkvi, zatim za sjemenište i nuncijaturu.

Osim katoličke zajednice, susreo sam se s vlastima u Mjanmaru, ohrabrivao sam zemlju u naporima za mir i pozivao njezine različite sastavnice da u tom procesu surađuju u međusobnom poštovanju – istaknuo je papa Franjo i napomenuo – u tom sam duhu želio susresti predstavnike različitih vjerskih zajednica prisutnih u zemlji. Osobito, Vrhovnom vijeću budističkih redovnika izrazio sam poštovanje Crkve prema njihovoj drevnoj duhovnoj tradiciji i pouzdanje da kršćani i budisti mogu zajedno pomagati ljudima da ljube Boga i bližnjega, odbacujući nasilje i suprotstavljajući se zlu, čineći dobro.

Nakon što sam napustio Mjanmar, otputovao sam u Bangladeš, gdje sam prvo iskazao čast mučenicima za neovisnost i “ocu nacije”. Stanovništvo je Bangladeša većinom muslimanske vjere, pa je moj posjet, stopama blaženog Pavla VI. i svetog Ivana Pavla II., naznačio sljedeći korak u smjeru poštovanja i dijaloga između kršćana i muslimana – naglasio je Papa i dodao – podsjetio sam vlasti da je Sveta Stolica od samog početka podržala volju bengalskog naroda za neovisnošću zemlje kao i potrebu da se u njoj osiguraju vjerske slobode. Posebno sam želio izraziti solidarnost s Bangladešom u njegovoj pomoći izbjeglicama iz naroda Rohingya koji su došli na njegov teritorij gdje već vlada prenapučenost.

Misa koju smo slavili u povijesnom parku u Dhaki bila je obogaćena ređenjem šesnaestorice svećenika i to je bio jedan od najznačajnijih i najradosnijih događaja putovanja – istaknuo je Sveti Otac i spomenuo da u Bangladešu i Mjanmaru kao i u drugim zemljama u jugoistočnoj Aziji, duhovna zvanja ne nedostaju. Svoju je radost zbog toga – rekao je Papa – podijelio s biskupima te zemlje i potaknuo ih na rad za obitelj, siromašne, obrazovanje, dijalog i društveni sklad.

U Dhaki smo doživjeli – nastavio je papa Franjo – snažan trenutak međureligijskog i ekumenskog dijaloga koji mi je dao priliku naglasiti važnost otvorenog srca kao temelja za kulturu susreta, sklada i mira. Također sam posjetio “Kuću Majke Terezije” gdje je svetica živjela i koja prihvaća mnogo siročadi i invalida. Njezine sestre, u skladu sa svojom karizmom, imaju svaki dan klanjanje pred Presvetim i služe Kristu siromašnom i patniku, uvijek s osmijehom što je lijepo svjedočanstvo i na tome im zahvaljujem.

Posljednji je događaj bio s mladim Bengalcima, pun svjedočanstava, pjesama i plesova. Bilo je to slavlje koje je očitovalo radost evanđelja koje je prihvaćeno u toj kulturi; radost koja je plod žrtava mnogih misionara, katehista i kršćanskih roditelja. Na susretu su bili prisutni i mladi muslimani te mladi iz drugih religija, što je isto tako znak nade za Bangladeš, za Aziju i za cijeli svijet – zaključio je na kraju Sveti Otac.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: