Homelokalne vestiOdržan oratorij za djecu i mlade u Subotici

Održan oratorij za djecu i mlade u Subotici

Posljednja subota u mjesecu u Beogradskoj nadbiskupiji je, sada već tradicionalno, postala subota oratorija za djecu i mlade. Tako je bilo i ove subote 25. maja 2024. godine kada se održao oratorij u Subotici. Djeca, mladi i roditelji, predvođeni organizatorom vlč. Mihaelom Sokolom, župnikom i rektorom Marijanuma u Beogradu, gdje se inače održava oratorij, ovaj su se put u ranim jutarnjim satima uputili u Suboticu, kako bi se u zajedništvu s djecom i mladima Subotičkog oratorija molili, igrali i družili. Mladi animatori iz Subotice srdačno su dočekali goste iz Beograda te u cjelodnevnom programu u župi sv. Roka u Subotici animirali djecu i mlade Subotičkog oratorija i djecu i mlade iz Beograda. Nakon srdačnog pozdrava i dobrodošlice koju je uputio župnik mons. Andrija Anišić uslijedila je njegova kratka kateheza o euharistijskim čudima i ukazanjima Blažene Djevice Marije. Mons. Anišić je u dinamičnom dijaloškom pristupu protumačio djeci i mladima što je euharistija, kada je ustanovljena i što se događa na euharistiji. „Vino postaje krv Kristova, a kruh Tijelo Kristovo“, rekao je mons. Anišić te dodao da je u povijesti bilo puno onih koji nisu vjerovali u to, čak i svećenika, pa se iz tog razloga dogodilo sto trideset i dva euharistijska čuda, kada je na vidljiv način vino postalo krv, a kruh meso pa su rađene analize i kod svakog čuda je ista krvna grupa AB. Tako je istakao da se čuva krv od euharistijskih čuda, a nama najbliže svetište euharistijskog čuda s krvlju Kristovom je u Ludbregu u Hrvatskoj. Na kraju je naglasio da čuda imaju za cilj da probude vjeru kod onih koji sumnjaju. Mons. Anišić je govorio o ukazanjima Blažene Djevice Marije te da je samo dvanaest Crkva priznala, s tim da se govori o znatno brojnijim ukazanjima. Također je istakao kako vjernika obavezuje vjera u četiri marijanske dogme, dok ukazanja nisu obligatna te zaključio da Blažena Djevica Marija prilikom ukazanja uglavnom donosi poruke o potrebi molitve, mira….

Nakon kateheze uslijedio je rad u grupama gdje su djeca i mladi raspravljali o netom slušanoj katehezi. Poslije toga djeca i mladi su imali plesnu radionica, gdje su uz instrukcije animatora učila plesne korake uz glazbu. Osim radionica, šarolikost i ljepota programa koju su pružili animatori Subotičkog oratorija ostvarivala se kroz igru u velikom župnom dvorištu. Susret je doživio vrhunac u zajedničkom slavljenju svete mise koju je predvodio vlč. Sokol.

Vlč. Sokol je u propovijedi istakao kako ono što su djeca i mladi čuli na katehezi o euharistijskim čudima sada se konkretno ostvaruje i da im je sada Isus najbliži.

Nakon završetka svete mise uslijedio je zajednički objed i time je završen oratorij.

 KMC

FOLLOW US ON: