Homelokalne vestiOtvaranje godine sv. Ignacija Lojolskoga

Otvaranje godine sv. Ignacija Lojolskoga

Na svetkovinu sv. Petra i Pavla apostola; 29. juna svečanim euharistijskim slavljem beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar otvorio je godinu sv. Ignacija Lojolskoga, osnivača Družbe Isusove koja će trajati sve do 31. jula 2022. godine.

Trodnevnicu koja je predhodila ovoj svetkovini predvodio je dekan Beogradskog dekanata preč. fra Ilija Alandžak, a svečano euharistijsko slavlje u 10 časova na sam dan svetkovine, u crkvi sv. Petra predvodio je preč Ivan Poleto, kancelar Nadbiskupije.

Centralno euharistijsko slavlje u crkvi sv. Petra u Beogradu, u 18 časova, predvodio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar uz koncelebraciju preč. fra Ilije Alandžaka, dekana Beogradskog dekanata; vlč. Joze Duspare, župnika župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu; p. Marijana Steinera, superiora župe sv. Petra; p. Smiljana Milićevića, župnika župe sv. Petra; mons. Marka Čolića, arhivara. Svečanom misnom slavlju prisustvovao je i apostolski nuncij u Srbiji, nadbiskup mons. Lučano Suriani.

Na početku samog euharistijskog slavlja, svim prisutnim vernicima obratio se superior župe p. Marijan Steiner te pozdravio sve prisutne vernike i svećenike te poseban pozdrav uputio i njegovoj ekselenciji, ambasadoru SAD u Republici Srbiji g. Antoni F. Godfrei kao i predstavniku Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama g. Gavrilu Grbanu.

 „Naše vreme u kojem živimo – rodilo je agnosticizam“

Ovim rečima nadbiskup je svakom verniku dao poticaj za razmišljanje. Staviti se u sam lik i ulogu Petra u današnjem vremenu isto je izazovno kao i za Petra u Isusovom vremenu. Naime ovaj svet nije više čvrst poput kamena već je, čini se, postao „močvara“. Kao što je i nadbiskup rekao, možda Petar nije, po svojoj prirodi, bio kao stena, ali je imao tu hrabrost u sebi, koja ljudima današnjice često nedostaje, imao je hrabrost da izađe i propoveda, bez obzira na sve, da otvori vrata koja do tada niko nije otvorio; Isusovom molitvom je zaista postao čvrst kao stena. Čoveku današnjice zaista nedostaje hrabrost, da zaista svedoči za Boga i Crkvu i upravo zato se i rodio agnosticizam. Čovek današnjice je u iskušenju da „malo veruje a malo ne veruje u Boga“ kao i da kaže „ko zna da li Bog zaista postoji“, takav čovek ili pada pod uticaj mase ili pak ne želi verovati u Boga onda kada nije po njegovom, kada Bog nije čarobni štapić u njegovim rukama. „Danas je modern, niti biti protiv Boga niti biti za njega“ reči su nadbiskupa Hočevara; čini se da danas ljudi postaju sve više poput Pilata, sve više peru ruke od svega a najviše od Boga i Crkve. Prava vera nije malo verovati, malo ne; već se potpuno predati Isusu bez obzira na sve, i kada je čovek na vrhu i kada je na dnu, njegovo verovanje u Boga se ne treba prilagođavati situaciji već svaki put njegova vera treba biti sve jača i jača.

Molitva sv. Ignacija – molitva predanja i ljubavi

Uzmi, Gospodine, i primi svu moju slobodu, moju pamet, moj razum i svu moju volju, sve što imam i što posjedujem; ti si mi to dao, tebi, Gospodine, sve vraćam; sve je tvoje, raspolaži sa svime po svojoj volji; daj mi samo svoju ljubav i milost i to mi je dosta. Amen!

 

U uvodnim rečima nadbiskup Hočevar je pročitao Proglas povodom otvaranja Jubilarne godine sv. Ignacija Lojolskoga:

“U ime Presvetog Trojstva

Oca i Sina i Duha Svetoga,

čiji blagoslov i mir sam upravo uputio svima Vama, poštovani sinovi sv. Ignacija Lojolskoga, kao i svim svećenicima, redovnicama, redovnicima, Bogu posvećenim osobama i svim predragim vjernicima Beogradske nadbiskupije ‒ proglašavam danas, 29. juna 2021., na dan Apostola Petra i Pavla, ovdje u isusovačkoj crkvi sv. Petra Apostola Jubilarnu godinu sv. Ignacija Lojolskoga, utemeljitelja Družbe Isusove, povodom 500. obljetnice njegovog obraćenja i potpunog predanja Svevišnjem Gospodinu.

Primivši naime dekret Apostolske pokorničarne u Rimu, koja proglašava ovu jubilarnu godinu i daje mogućnost potpunog oprosta pod redovitim uvjetima u posebno odabranim svetištima, te dobivši prijedlog provincijala Hrvatske provincije da ova crkva bude jubilarna crkva, imajući nadalje suglasnost Rezidencije Družbe Isusove u Beogradu, to jest lokalne redovničke zajednice, otvaram ovim svetim činom Euharistijskoga slavlja tu jubilarnu godinu koja će trajati od danas pa do 31. jula 2022. i pozivam braću isusovce da se rado stave na raspolaganje za sv. sakramente – osobito ispovijedi i pričesti – svim hodočasnicima te da ih i dalje uvode u dubine kršćanskog života.

Sve vjernike i sve ljude dobre volje pak pozivam da pod vodstvom sv. Ignacija Lojolskoga teže svetom životu i apostolskom djelovanju te sve čine na veću slavu Božju.

Zazivajući poseban blagoslov Gospe Beogradske, čija se svetinja u ovoj crkvi posebno štuje, te izvanredan zagovor sv. Ignacija za sve nas prisutne i sve hodočasnike u ovoj jubilarnoj godini”

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: