HomevestiP. Michael Czerny: Migranti su među nama i potrebna im je pomoć kršćana

P. Michael Czerny: Migranti su među nama i potrebna im je pomoć kršćana

Na slici: P. Michael Czerny, SJ

Dotajnik Odjela za migrante i izbjeglice Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja za našu je radijsku postaju govorio o Svjetskom danu migranata i izbjeglica koji će se obilježiti 29. septembra

“Nije riječ samo o migrantima” – tema je koju je papa Franjo izabrao za sljedeći Svjetski dan migranata i izbjeglica, koji će se obilježiti u nedjelju 29. septembra. Sveti Otac želi naglasiti da se njegovi ponavljajući apeli za migrante, izbjeglice, raseljene osobe i žrtve trgovine ljudima moraju shvatiti kao dio duboke zabrinutosti za sve one koji se nalaze na egzistencijalnim periferijama – stoji u priopćenju Odjela za migrante i izbjeglice Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja.

 

“Stranac bijah i primiste me”

P. Michael Czerny, dotajnik Odjela, za našu je radijsku postaju objasnio da je spomenuta tema vrlo aktualna te zapravo govori o svima onima kojima je potrebna pomoć kršćana. Migranti su stoga uključeni u to, nisu zasebna kategorija. U vezi s Papinim učestalim upozoravanjem da je Isus prisutan u migrantima, p. Czerny je objasnio da Sveti Otac citira Isusove riječi: “…stranac bijah i primiste me…” (Mt 25,35). To je vrlo jasna identifikacija, vrlo izravna i vrlo radikalna – rekao je dotajnik.

Na pitanje o radu Odjela, p. Michael Czerny je kazao da je papa Franjo izabrao temu predstojećega Svjetskog dana migranata i izbjeglica, a oni prate biskupe i Crkvu diljem svijeta te se za proslavu 29. rujna pripremaju susretima, razmišljanjima, biblijskim tekstovima, citatima iz crkvenog nauka, objavama na društvenim medijima i video uradcima. Sve su to sredstva za istraživanje različitih vidika te važne teme – rekao je p. Czerny te na kraju istaknuo da Papa poziva Crkvu na razmišljanje o Danu izbjeglica i na pripremu za njegovo obilježavanje.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: