HomevestiPakistan. Crkve protiv nacionalizacije kršćanske obrazovne ustanove

Pakistan. Crkve protiv nacionalizacije kršćanske obrazovne ustanove

Na slici: Pakistanski kršćani (Peshawar, 25. decembra 2018.)  (AFP or licensors)

„Edwardes College“, privatna obrazovna ustanova koju je 1900. godine ustanovilo britansko Crkveno misionarsko društvo, trebala bi biti nacionalizirana na temelju naloga koji je nedavno izdao Visoki sud u Peshawaru

Visoki sud u Peshawaru, na sjeveru Pakistana, prošloga je tjedna izdao nalog za nacionalizaciju „Edwardes Collegea“, najstarijeg visokoobrazovnog instituta u tom gradu. Ustanovilo ga je, 1900. godine, britansko Crkveno misionarsko društvo, a nastao je iz istoimene srednje škole, utemeljene 1853. godine. „Edwardes College“ je privatna ustanova kojom službeno upravlja Peshawarska biskupija anglikanske kršćanske zajednice u Pakistanu.

„Edwards College“ nije bio uključen u proces nacionalizacije privatnih ustanova koji su pakistanske vlasti provele 1972. godine. Ipak, aktualna pokrajinska Vlada tvrdi da se taj institut već otprije nalazi na popisu ustanova predviđenih za nacionalizaciju. Nadbiskup Joseph Arshad, predsjednik Pakistanske biskupske konferencije i Biskupske komisije za pravdu i mir, u razgovoru je za Agenciju Fides osudio odluku pokrajinske Vlade te apelirao da opozovu nalog o nacionalizaciji „Edwardes Collegea“, upozorivši da takvi postupci mogu utjecati na kvalitetu nastave.

Nadbiskup je također istaknuo kako kršćanske Crkve u Pakistanu svojim radom doprinose razvoju te zemlje, dodavši da i dalje žele raditi na poboljšanju zajednice, posebice na području obrazovanja. Podučavanje se ne smije prekinuti zbog političkih intervencija – kazao je i dodao da bi se Vlada trebala odmah suočiti s tim problemima koji vrijeđaju manjine u Pakistanu.

Komisija za pravdu i mir Pakistanske biskupske konferencije izrazila je pak ozbiljnu zabrinutost zbog tog – kako je upozorila – ilegalnog zauzimanja crkvene imovine te se u nedavno objavljenoj izjavi požalila na nezakonito djelovanje pokrajinske vlade, tražeći povrat drugih instituta koji su u 1970-ima nacionalizirani te nikad više nisu vraćeni Crkvama.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: