HomevestiPakistan: Crkve zabrinute nakon napada na Christchurch

Pakistan: Crkve zabrinute nakon napada na Christchurch

Na slici: Pakistanski kršćani protestiraju protiv napada na džamiju u Chirstchurchu, u Novom Zelandu  (AFP or licensors)

Nacionalno katoličko povjerenstvo za pravdu i mir, na čelu s nadbiskupom Josephom Arshadom osudilo sve veći val ekstremizma i radikalizacije diljem svijeta što pokazuje da terorizam nema religiju ili nacionalne granice

Antimuslimanska narav napada koji je počinio bijelac u Christchurchu, u Novom Zelandu, i u kojem je stradalo 50 muslimanskih vjernika, izazvala je u Pakistanu proteste najradikalnijih islamskih skupina i mjesnih novina koje krive novozelandsku kršćansku zajednicu. Međutim, otac Inayat Bernard, rektor katedrale Presvetog Srca Isusova u Lahoreu podsjetio je da Branton Tarrant, počinitelj napada nije kršćanin, nego ateist. Po mišljenju ocu Bernarda, žrtve se moraju smatrati mučenicima.

Kardinal Joseph Coutts, nadbiskup Karachija pozvao je sve kršćane da osude strašno djelo potaknuto mržnjom i da mole tijekom korizme za sve žrtve nasilja, dok je Nacionalno katoličko povjerenstvo za pravdu i mir, na čelu s nadbiskupom Josephom Arshadom osudilo sve veći val ekstremizma i radikalizacije diljem svijeta što pokazuje da terorizam nema religiju ili nacionalne granice – izvijestila je katolička tiskovna agencija AsiaNews.

Po mišljenju predsjednika Međureligijskog ekumenskog povjerenstva prezbiterijanske Crkve, pastora Amjada Niamata, Crkve će u Pakistanu morati biti oprezne tijekom uskrsnih slavlja. Ujedinjeni smo protiv terorizma, no u isto smo vrijeme zabrinuti za sigurnost ranjive kršćanske zajednice. Molimo Vladu da poduzme mjere kako bi zaštitila crkve u velikim gradovima.

U međuvremenu kršćanska je zajednica u cijeloj zemlji organizirala međureligijska molitvena bdijenja za žrtve i njihove obitelji. Među njima, jedno je, za 17. marta u Faisalabadu, organiziralo Nacionalno katoličko povjerenstvo za pravdu i mir, u suradnji s biskupijom. Druge su se slične molitve održale u katedrali u Lahoreu, uz potporu tiskovne konferencije na kojima su sudjelovali biskupi i političari.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: