HomevestiPakistan: Mir dolazi kroz dijalog među religijama

Pakistan: Mir dolazi kroz dijalog među religijama

Na slici: Pakistan  (ANSA)

Kršćani u društvu ništa ne vrijede, a Vlada, iako kaže da želi zaštititi sve manjine, ne poduzima potpuno ništa.

Nadbiskup Lahorea u Pakistanu, monsinjor Sebastian Shaw otvorio je seminar pod naslovom „Sklad religija, društvena potreba“, s ciljem njegovanja dijaloga među religijama radi suzbijanja nasilja i širenja slike o Crkvi koja je otvorena ljepoti različitosti i koja je daleko od pokušaja obraćenja. Susret je bio potreban kako bi se tu zemlju probudilo iz opće ravnodušnosti, a na njemu je sudjelovalo više od 300 svećenika, protestantskih pastora i islamskih vjernika. Taj je događaj dio teške slike koju je za našu radijsku postaju opisao otac Bernardo Cervellera, misionar Papinskog instituta za vanjske misije i ravnatelj katoličke tiskovne agencije Asia News.

Pakistan je imao dva velika izvora fundamentalizma; s jedne strane talibane koji su bježali iz zemlje kada su se borili protiv Rusa i stvarali talibanske škole na području koje su preplavili svojim islamskim fundamentalizmom – objasnio je otac Cervellera i napomenuo –  Potom je došlo do upotrebe islama u političke svrhe, osobito od strane diktatora Zia-ul-Haqa. Sve je to stvorilo 25.000 fundamentalističkih islamskih škola koje stvaraju fundamentalističke učenike, odrasle fundamentaliste koji su postali politička stranka s velikim utjecajem na društvenu situaciju i na Vladu.

U toj situaciji život pripadnika vjerskih manjina nije lagan – rekao je otac Cervellera i podsjetio – Zapravo, kršćani su vrlo mala manjina, 1,3% cjelokupnog stanovništva, neprekidno su meta i ne poštuju ih. Pljačkaju se zemljišta, oduzimaju kuće, ali ima i nasilja zbog socijalnih problema. U društvu ništa ne vrijede, a Vlada, iako kaže da želi zaštititi sve manjine, ne poduzima potpuno ništa.

Vlada je vrlo oprezna i ne suprotstavlja se fundamentalističkim strankama, jer su joj potrebne. Ponekad, zbog pritiska vladâ međunarodne zajednice, poduzme nekoliko koraka, pokušavajući dati sliku da je liberalnija. To se dogodilo i u slučaju Asije Bibi, kršćanke koja je lažno optužena za bogohuljenje. Puštena je na slobodu i dopušteno joj je da napusti zemlju, no prije toga je 10 godina bila u zatvoru, čekajući suđenje.

Suočen s tom situacijom, seminar koji je održan u Lahoreu može donijeti ono što je potrebno za smirivanje odnosa među različitim konfesijama prisutnima u Pakistanu. Dijalog među različitim religijama može se ostvariti počevši od suradnje različitih manjinskih skupina prisutnih u zemlji. Kršćani, katolici i protestanti, sikti, hinduisti i šijiti mogu potaknuti Vladu da donese zakone koji štite manjine. No ostaje najveće pitanje kako tražiti Vladu da utječe na fundamentalističke škole iz kojih svake godine izlaze deseci tisuća fundamentalista – zaključio je otac Bernardo Cervellera.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: