HomevestiPapa Benedikt XVI.: U odnosu sa Židovima nije riječ o poslanju nego o dijalogu

Papa Benedikt XVI.: U odnosu sa Židovima nije riječ o poslanju nego o dijalogu

Na slici: Papa emeritus Benedikt XVI.

Papa emeritus se osvrnuo na jedan članak teologa Michaela Böhnkea, te odbacio njegove optužbe nazvavši ih lažnom insinuacijom

Nije riječ o ‘poslanju’ nego o ‘dijalogu’ – istaknuo je papa emeritus Benedikt XVI. u „prigovoru“ poslanom njemačkom katoličkom časopisu „Herder Korrespondenz“, zbog članka teologa Michaela Böhnkea iz rujanskog broja časopisa, u kojemu je komentirao misli Pape emeritusa u vezi s odnosom između Židova i kršćana.

Židovstvo i kršćanstvo dva su načina tumačenja Svetoga pisma – istaknuo je Benedikt XVI. te dodao da su obećanja dana Izraelu, za kršćane nada Crkve, i tko ih se drži sigurno ne stavlja u pitanje temelje židovsko-kršćanskoga dijaloga. Optužbe sadržane u članku groteskne su budalaštine i nemaju veze s onim što sam o tomu rekao. Zbog toga odbijam njegov članak kao potpuno lažnu insinuaciju – napomenuo je Papa emeritus.

Böhnke je, među ostalim, napisao da je Benedikt XVI., u jednom svojem članku objavljenom u srpnju u časopisu „Communio“, očitovao problematično shvaćanje židovstva te prešutio trpljenje koje su kršćani prouzročili Židovima.

Benedikt XVI. se pak u svojem prigovoru, uz druge teološke vidike, osvrće i na osjetljivo pitanje treba li Crkva Židovima naviještati Kristovu Radosnu vijest. Poslanje među Židovima nije predviđeno, a nije ni potrebno – doslovno je napisao papa Ratzinger. Istina je, Krist je poslao svoje učenike u misiju među sve narode i sve kulture. Zbog toga je nalog poslanja univerzalan, uz jednu iznimku: poslanje među Židovima nije bilo predviđeno i nije bilo potrebno jednostavno zato što su jedino oni, od svih naroda, poznavali ‘nepoznatoga Boga’. Stoga, što se tiče Izraela – objasnio je Benedikt XVI. – nije riječ o poslanju nego o dijalogu o shvaćanju Isusa iz Nazareta. Ponovno pokretanje tog dijaloga zadaća je koju nam nameće sadašnje vrijeme.

„Prigovor“ – koji prenosi njemačka katolička novinska agencija KNA – uvršten je u broj od prosinca časopisa „Herder Korrespondenz“, a u potpisu stoji „Joseph Ratzinger-Benedikt XVI.“. Podsjetimo da je prilog Pape emeritusa, objavljen u časopisu „Communio“, bilo razmišljanje o novom Dokumentu koji je 2015. godine objavilo Povjerenstvo Svete Stolice za vjerske odnose sa židovstvom, naslovljenom „Ta neopozivi su dari i poziv Božji! (Rim 11,29) Razmišljanja o teološkim pitanjima koja se odnose na katoličko-židovske odnose“, a objavljenom  povodom 50. obljetnice saborske deklaracije Nostra aetate. Dokument je, među ostalima, predstavio kardinal Kurt Koch, predsjednik Povjerenstva za vjerske odnose sa židovstvom.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: