Homeporuke i poslanicePapa: Biti kršćanin znači prihvatiti Isusov put sve do križa

Papa: Biti kršćanin znači prihvatiti Isusov put sve do križa

Na slici: Papa Franjo slavi misu u Domu svete Marte

Kršćanin je onaj koji prihvaća put koji je Isus prošao da bi nas spasio, to jest put poniženja – rekao je papa Franjo jučer na misi u Domu svete Marte. Kada kršćani, svećenici, biskupi, pa i pape ne slijede taj put, griješe – rekao je Papa i dodao – molimo za milost kršćanske dosljednosti kako ne bismo kršćanstvo koristili radi svoje koristi i promaknuća.

„Što govore ljudi, tko sam ja?“; „A vi, što vi kažete, tko sam ja?“ To su pitanja koja se nalaze u evanđelju današnje liturgije i koja su nadahnula riječi pape Franje jučer na misi u Domu svete Marte. Evanđelje nas uči etapama koje su apostoli već prošli kako bi saznali tko je Isus – rekao je Papa i istaknuo – Tri su etape: upoznati, ispovijedati, prihvatiti put koji je Bog izabrao za Isusa. Upoznavanje je Isusa ono što svi činimo kada uzimamo u ruke evanđelje i pokušavamo upoznati Isusa, kada vodimo djecu na vjeronauk i na misu, no to je samo prva etapa, a druga je ispovijedanje Isusa.

Sami to ne možemo učiniti – rekao je Sveti Otac i primijetio – U Matejevom evanđelju Isus Petru kaže: „Blago tebi, Šimune, sine Jonin, jer ti to ne objavi tijelo i krv, nego Otac moj, koji je na nebesima“. Isusa možemo ispovijedati samo Božjom snagom, to jest snagom Duha Svetoga. Nitko ne može reći Isus je Gospodin, i ispovijedati ga bez Duha Svetoga, kaže sveti Pavao. Dakle, ni mi ne možemo ispovijedati Isusa bez Duha Svetoga. Zato kršćanska zajednica uvijek mora tražiti snagu Duha Svetoga kako bi ispovijedala Isusa, odnosno kako bi mogla reći da je On Bog i Božji Sin.

Koja je svrha Isusova života, zašto je došao? – upitao je papa Franjo i napomenuo – Odgovoriti na to pitanje znači učiniti treći korak na putu prema Njegovom upoznavanju. Isus je svoje apostole počeo poučavati kako mora trpjeti, biti ubijen i potom uskrsnuti. Ispovijedati Isusa, Njegovu smrt i uskrsnuće, ne znači ispovjediti: „Ti si Bog“, i tu se zaustaviti. Ne, nego: Ti si došao radi nas, umro si i uskrsnuo za nas. Ti nam daješ život, obećao si nam Duha Svetoga kako bi nas vodio. Ispovijedati Isusa znači prihvatiti put koji je za Njega izabrao Otac, a to je put poniženja.

Pišući Filipljanima Pavao kaže: Bog je poslao svoga Sina koji se odrekao sebe, postao je sluga i ponizio se sve do smrti na križu – citirao je Papa i istaknuo – Ako ne prihvatimo Isusov put poniženja koji je On izabrao radi otkupljenja, ne samo da nismo kršćani, nego zaslužujemo ono što je Isus rekao Petru: Odlazi od mene, sotono! Sotona dobro zna da je Isus Sin Božji, ali i da Isus odbacuje njegovo ispovijedanje, kao što je odbacio od sebe Petra kada je odbio put koji je Isus izabrao. Ispovijedati Isusa znači prihvatiti put poniznosti i poniženja. I kada Crkva ne ide tim putom, griješi i postaje svjetovna.

Kada vidimo mnogo dobrih kršćana dobre volje, no koji brkaju vjeru s društvenim pojmom dobrote i prijateljstva, kada vidimo mnogo klerika koji kažu da slijede Isusa, no traže čast, put slave i svjetovnosti, a ne traže Isusa, traže sebe, oni nisu kršćani; kažu da su kršćani, no to su samo po imenu, jer ne prihvaćaju Isusov put poniženja. Kada čitamo u povijesti Crkve o mnogim biskupima koji su tako živjeli i o mnogim svjetovnim papama koji nisu upoznali put poniženja i nisu ga prihvatili, moramo naučiti da to nije pravi put. Molimo za milost kršćanske dosljednosti kako ne bismo koristili kršćanstvo radi svoje koristi i promaknuća; molimo za milost da bismo slijedili Isusa na Njegovom putu sve do poniženja – zaključio je Sveti Otac.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: