Homeporuke i poslanicePapa: Bog dolazi besplatno, ne slijedi logiku „daj da ti se vrati“

Papa: Bog dolazi besplatno, ne slijedi logiku „daj da ti se vrati“

Na tradicionalnoj misi u božićnoj noći, u vatikanskoj bazilici, papa Franjo je istaknuo da se s Gospodinovom ljubavlju ne pregovara. Čovječanstvo više nije samo jer je Bog postao čovjekom. Pred neizmjernom Isusovom ljubavlju nema izgovora, ne čekamo da bližnji postane dobar kako bismo mu učinili dobro ili da Crkva bude savršena kako bismo ju voljeli. Postanimo dar i na taj ćemo se način promijeniti i mi i Crkva – rekao je Papa

Neka potpuno besplatna Božja milost koja je došla u božićnoj noći zasja u životu svakoga od nas, čak i ako nam ruke djeluju prazne ili ako nam pak naše srce djeluje siromašno ljubavlju – želja je koju je papa Franjo izrazio tijekom misnoga slavlja, održanog sinoć u bazilici svetoga Petra, ispunjenoj vjernicima iz cijeloga svijeta.

Uzimajući nadahnuće iz Poslanice svetog Pavla apostola Titu, Sveti je Otac razmišljao o milosti Božjoj koja obavija svijet. Riječ je – primijetio je – o božanskoj ljubavi koja preobražava život, obnavlja povijest, oslobađa od zla, unosi mir i radost, pokazujući se nama. Isus je taj koji se učinio malenim kako bismo ga ljubili.

U Isusu je Bog postao Dijete kako bismo ga mogli prigrliti. Možemo se još zapitati zašto Božji dolazak na svijet sveti Pavao naziva milošću. Kako bi nam rekao da je potpuno besplatan – istaknuo je Papa i dodao – Dok je na zemlji, čini se, sve usklađeno s logikom davanja kako bi se dobilo, Bog dolazi besplatno. S Njegovom se ljubavlju ne može pregovarati, nismo učinili ništa kako bismo ju zaslužili i nikada joj nećemo moći dovoljno uzvratiti.

 

Božja bezuvjetna ljubav

Ne voli te Bog zato što misliš ispravno i lijepo se ponašaš; on te voli i točka. Njegova je ljubav bezuvjetna, ne ovisi o tebi. Koliko puta mislimo da će Bog biti dobar prema nama ukoliko smo dobri i da nas kažnjava ako smo loši. Nije tako. I dok smo u grijesima, On nas i dalje voli. Njegova se ljubav ne mijenja, nije razdražljiva; vjerna je i strpljiva – rekao je papa Franjo i potaknuo – Evo nam božićnoga dara, s divljenjem otkriti kako je u Gospodinu sva moguća besplatnost i nježnost. Njegova nas slava ne zasljepljuje i njegova prisutnost ne plaši. Rođen je siromašan kako bi nas osvojio bogatstvom svoje ljubavi.

U dobru i zlu, u zdravlju i bolesti, sretni ili tužni, u Njegovim smo očima lijepi, ne zbog onoga što činimo, već zbog onoga što jesmo. U nama je neizbrisiva, nedodirljiva, nezadrživa ljepota koja čini srž našega bića. Danas nas Bog na to podsjeća, s ljubavlju uzimajući naše čovještvo i čineći ga svojim, sjedinivši se s njim zauvijek.

 

Kao i pastire, i nas Bog zove

Osvrnuvši se na čitanje iz Evanđelja po Luki, Papa je istaknuo da je velika radost, najavljena pastirima, uistinu namijenjena svim ljudima te primijetio kako se u pastirima ogledamo svi mi, s našim slabostima i krhkošću. Bog zove i nas jer nas ljubi, govoreći nam da se ne bojimo. Hrabro, ne gubite pouzdanje i nadu, nemojte misliti da voljeti znači gubiti vrijeme! Večeras je ljubav nadvladala strah, pojavila se nova nada, nježno Božje svjetlo pobijedilo je tamu ljudske oholosti. Čovječanstvo, Bog te ljubi i za tebe je postao čovjekom, nisi više samo – kazao je Sveti Otac.

Više nećemo imati izgovor da mu ne dozvolimo da nas ljubi – rekao je Papa i dodao – ono što u životu ide po zlu, što ne valja u Crkvi i u svijetu, više neće biti opravdanje. Otići će u drugi plan jer pred „neizmjernom“ Isusovom ljubavlju, pred ljubavlju koja je sva krotkost i blizina, nema izgovora. Primiti milost znači znati zahvaliti, čak i ako su naši životi često daleko od osjećaja zahvalnosti. Pa ipak, danas je pravi dan za približiti se svetohraništu, jaslicama, i reći „hvala“.

 

Poput Isusa darovati život kako bismo mijenjali svijet

Primimo dar koji je Isus sam, kako bismo potom i mi sami poput Njega postali dar. Postati dar daje smisao životu i to je najbolji način za mijenjanje svijeta; mi se mijenjamo, Crkva i povijest se mijenjaju kada ne želimo više mijenjati druge, već sebe, čineći od svoga života dar. Isus je mijenjao povijest darujući svoj život, nije čekao da postanemo dobri kako bi nas ljubio, nego se darovao besplatno. Ne čekajmo ni mi da bližnji postane dobar kako bismo mu činili dobro, ni da Crkva postane savršena kako bismo ju ljubili, ili da nas drugi poštuju kako bismo im služili – kazao je Sveti Otac i potaknuo – Počnimo mi. To znači prihvatiti dar milosti, a svetost nije ništa drugo nego čuvanje te besplatnosti.

 

Siromašni pastir koji je Isusa primio u naručje

Na kraju je papa Franjo ispričao priču o pastirima koji su se išli pokloniti novorođenom Isusu i svi su, osim jednoga, sa sobom ponijeli neki dar od onoga što su imali. Među njima je bio jedan jako siromašan pastir koji nije imao što pokloniti Isusu i, kada su došli na mjesto gdje se nalazila Sveta obitelj, stajao je posramljen po strani. U određenom trenutku, sveti Josip i Marija našli su se u teškoćama u primanju tih brojnih darova. Vidjevši pastira praznih ruku, Marija ga zamoli da priđe i položi Isusa u njegove ruke.

Taj je pastir shvatio da je primio što ne zaslužuje i da u rukama drži najveći dar u povijesti. Pogledao je svoje ruke koje su mu se uvijek činile praznima i koje su postale Božja kolijevka. Osjećao se voljenim i, prevladavši sramotu, počeo je drugima pokazivati Isusa, jer nije mogao za sebe zadržati dar nad darovima. Dragi brate, draga sestro, ako ti se tvoje ruke čine praznima, a tvoje srce siromašno ljubavlju, ova je noć za tebe. Pojavila se Božja milost kako bi zasjala u tvom životu. Prihvati ju i svjetlost Božića zasjat će u tebi – rekao je na kraju papa Franjo.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: