Homeporuke i poslanicePapa: Briga o drugima “cjepivo” je protiv individualizma

Papa: Briga o drugima “cjepivo” je protiv individualizma

Liječnik i pacijent na odjelu za COVID-19 u jednoj talijanskoj bolnici  (ANSA)

Uzorna predanost i zauzimanje, katkada herojsko, onih koji su se potrošili u brizi o oboljelima od bolesti COVID-19 – u središtu je pisma koje je papa Franjo uputio organizatorima i sudionicima današnjega Talijanskog dana posvećenoga zdravstvenom osoblju, godinu dana nakon prvoga slučaja zaraze otkrivenoga u mjestu Codogno. Ljubav pobjeđuje egocentrizam, ističe Papa

Posebnim se mislima papa Franjo spomenuo velikodušnoga, katkada i herojskoga, obavljanja vlastite profesije shvaćene kao poslanje. Učinio je to u pismu poslanom nadbiskupu Vincenzu Pagli, predsjedniku Papinske akademije za život, koji sudjeluje na svečanosti organiziranoj povodom današnjega dana u spomen na liječnike, medicinske tehničare i sestre, i druge zdravstvene djelatnike preminule zbog zaraze koronavirusom.

Papa se spomenuo brojne braće i sestara koji su svoj život stavili u opasnost sve do njegova gubitka, te istaknuo da njihov primjer u svima potiče veliku zahvalnost, a i razlog je za razmišljanje. Pred tolikom raspoloživošću cijelo je društvo potaknuto sve više svjedočiti ljubav prema drugomu i brigu o drugima, posebno o najslabijima – napomenuo je Papa. Spomenuo je potom i sve one koji se i ovih dana predano zauzimaju u bolnicama i drugim zdravstvenim strukturama, te istaknuo da je predanost cjepivo protiv individualizma i egocentrizma te očituje istinsku želju koja boravi u ljudskom srcu – biti uz one koji imaju najveće potrebe i potrošiti se za njih.

Na poticaj talijanskoga Nacionalnog saveza liječničkih udruga danas se u cijeloj Italiji održavaju različite inicijative. Predsjednica talijanskoga Senata, Maria Elisabetta Alberti Casellati otkrila je u Rimu spomen-ploču u januaru na 326 liječnika i stomatologa koji su do danas izgubili život zbog koronavirusa. Dana 20. februara prije godinu dana, u mjestu Codogno jedna je liječnica otkrila postojanje takozvanog Pacijenta br. 1, prvoga oboljeloga od bolesti COVID-19 u Italiji. Dan poslije zabilježen je prvi slučaj smrti od koronavirusa.

Poslije je više studija pokazalo da je i prije bilo drugih slučajeva, ali taj je dan ostao simbol, te je stoga odlučeno da se, počevši od ove godine, upravo 20. februara obilježava Nacionalni dan kako bi se odala počast radu, profesionalnosti i žrtvi čitavoga zdravstvenog osoblja zauzetoga u borbi protiv bolesti COVID-19, uvijek u mislima na one koji su izgubili život i one koji su još uvijek na prvoj crti.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: