HomevestiPapa: Brinuti se o bolesniku znači brinuti se o njegovu tijelu i duhu

Papa: Brinuti se o bolesniku znači brinuti se o njegovu tijelu i duhu

Na slici: Papa Franjo s članovima Talijanske udruge protiv leukemije i limfoma (AIL)

Papa Franjo je primio u audijenciju članove Talijanske udruge protiv leukemije i limfoma, te posebne misli upravio bolesnima, uvjeravajući ih da u svojoj patnji nisu sami

Ne liječi se samo bolest, neki organ ili stanice, nego osoba u cijelosti – rekao je papa Franjo primivši u audijenciju članove Talijanske udruge protiv leukemije i limfoma (AIL), u prigodi 50. obljetnice njezina osnutka. Govoreći nazočnima, kojih je bilo oko 6000, među kojima većinom dobrovoljci, ali i pacijenti i njihove obitelji, liječnici i znanstveni istraživači, Papa je istaknuo važnost osobe u njezinoj cjelini tijela i duha. Osim toga, ulogu liječnikā, bolničarā, biologā i laboratorijskih tehničarā Papa vidi sve odlučujućom na polju duhovnosti.

Sveti je Otac podsjetio na velike darove koje je Gospodin dao ljudima, među kojima je znanost koju smatra snažnim sredstvom za bolje razumijevanje prirode koja nas okružuje, ali i ljudskoga zdravlja. Crkva hvali i ohrabruje svaki napor u istraživanju i primjeni, koji su usmjereni na liječenje ljudi koji trpe – rekao je Sveti Otac te izrazio zahvalnost nazočnima za sve što je njihova udruga učinila u proteklih pet desetljeća.

Znanstveno istraživanje, zdravstvene usluge i formacija osoblja – glavna su područja djelovanja udruge, koja je istaknuo papa Franjo. Oni koji se bave znanstvenim istraživanjem – primijetio je – istražuju biološku dimenziju čovjeka kako bi ga zaštitili od bolesti prevencijom i sve djelotvornijim terapijama. Preko zdravstvenih usluga blizu su onima koji trpe, i prate ih u njihovoj patnji kako se nitko ne bi osjećao samim ili dobio osjećaj da ga društvo želi odbaciti. Formacijom osoblja se pak nudi stručan rad zdravstvenih djelatnika koji su pozvani svakodnevno živjeti okruženi trpljenjem – rekao je papa Franjo.

Sveti je Otac potom posebno istaknuo izvanredno svjedočanstvo velikodušnoga volonterstva brojnih muškaraca i ženā koji surađuju s udrugom i daruju svoje vrijeme kako bi bili uz bolesne. Poput Marije koja je ostala podno Isusova križa, tako su i dobrovoljci uz krevet bolesnih, a to pruža veliku utjehu. Riječ je o nježnosti i utjesi koje ostvaruju zapovijed uzajamne i bratske ljubavi koju nam je dao Isus – rekao je papa Franjo te dodao da je ta brižna blizina još više potrebna hematološkom bolesniku.

Primijetivši potom kako je dug boravak u izoliranim bolničkim odjelima teško podnositi, jer se bolesnik može osjetiti odvojen od svijeta, od odnosa s drugima, od svakodnevnoga života, Papa je svim bolesnicima koji imaju takvo iskustvo poručio da nisu sami. Gospodin, koji je imao teško iskustvo boli i križa, On je uz njih. Prisutnost brojnih osoba koje dijele s njima te teške trenutke, očiti su znak Isusove nazočnosti i utjehe, kao i Njegove majke, Djevice Marije, Majke svih bolesnih – istaknuo je Papa te na kraju poželio da njihov rad dostojan hvale sve više senzibilizira svaku osobu na kulturu darivanja i brige o drugomu.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: