Homeporuke i poslanicePapa: Caritas može za mlade biti vježbaonica života

Papa: Caritas može za mlade biti vježbaonica života

Susret pape Franje s članovima Talijanskoga Caritasa; Vatikan, 26. juna 2021.

Papa Franjo je u subotu primio u audijenciju članove Talijanskoga Caritasa, pastoralnoga tijela Talijanske biskupske konferencije, povodom 50. obljetnice njegova ustanovljenja, te ih potaknuo da hode putovima posljednjih, evanđelja i kreativnosti

Više od tisuću osoba, među kojima mnogo mladih, okupilo se danas u Dvorani Pavla VI. u Vatikanu. Došli su iz cijele Italije, kao predstavnici 218 biskupijskih Caritasa i Talijanskoga Caritasa, kako bi s papom Franjom proslavili 50. obljetnicu postojanja Talijanskoga Caritasa, ustanovljenoga 2. jula 1971. godine.

Vi ste živi dio Crkve, vi ste „naš Caritas“, kako je rado govorio sveti Pavao VI., papa koji ga je želio i utemeljio – napomenuo je papa Franjo te dodao – On je potaknuo Talijansku biskupsku konferenciju da se opremi pastoralnim tijelom za promicanje svjedočanstva milosrđa u duhu Drugoga vatikanskog sabora, kako bi kršćanska zajednica bila predmet milosrđa. Potvrđujem vašu zadaću: u sadašnjoj promjeni epohe mnogo je izazova i teškoća; na teritoriju je sve više licā siromašnih te slojevitih situacija. Ali – uvijek je govorio sveti Pavao VI. – naši se Caritasi žrtvuju iznad svih snaga.

Napominjući da je 50. obljetnica etapa na kojoj valja zahvaliti Gospodinu za prijeđeni put, te obnoviti, uz Njegovu pomoć, zanos i obveze, Papa je istaknuo tri puta kojima valja nastaviti ići. Riječ je o putu posljednjih, putu evanđelja i putu kreativnosti. Lijepo je – primijetio je – proširiti putove milosrđa, ne gledati stvarnost iz perspektive pobjednika, nego iz perspektive posljednjih, siromašnih. Od njih se polazi, od najslabijih i nezaštićenih. Potrebno je proširiti pogled, ali polazeći od očiju siromašnih. Kada se naše srce, gledajući siromašne, ne uznemiri, nešto nije u redu – napomenuo je Papa.

Ljubav je milosrđe koje traži najslabije, koje ide sve do najtežih granica kako bi oslobodilo ljude od ropstva koje ih tlači i učinilo ih protagonistima vlastitog života. Mnoge važne odluke pomogle su tijekom proteklih pet desetljeća Caritasu i lokalnim Crkvama prakticirati to milosrđe – primijetio je Papa – od priziva savjesti do potpore volontiranju; od zauzimanja u suradnji s Jugom planeta do intervencija u slučaju krize u Italiji i u svijetu; od globalnoga pristupa slojevitoj pojavi migracija, s novim prijedlozima kao što su humanitarni koridori, do aktiviranja sredstava sposobnih približiti se stvarnosti, kao što su Centri za slušanje i Promatrači siromaštava i resursa.

Drugi nezaobilazni put je put evanđelja. On nam pokazuje da je Isus prisutan u svakom siromahu. I potiče nas da budemo Crkva nježnosti i blizine, u kojoj su siromašni blaženi – objasnio je Papa te dodao da nas potiče također isticati ljudsko dostojanstvo kada je ono pogaženo, dati da se čuje prigušeni vapaj siromašnih, dati glas onima koji ga nemaju. Božji je stil, stil bliskosti, suosjećanja i nježnosti – istaknuo je te dodao da valja imati samo jedan stil, a to je stil evanđelja.

To je stil besplatne ljubavi koja ne traži nagrade. To je stil raspoloživosti i služenja, oponašajući Isusa koji se učinio našim slugom. To je stil koji je opisao sveti Pavao, kada kaže da ljubav „sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi“ (1 Kor 13,7) – rekao je papa Franjo te dodao – U tomu me pogađa riječ ‘sve’. Ljubav je uključiva, ne bavi se samo materijalnim vidikom, a ni samo onim duhovnim. Isusovo spasenje obuhvaća cijeloga čovjeka. Potrebno nam je milosrđe posvećeno cjelovitom razvoju osobe; duhovno, materijalno, intelektualno milosrđe. To je cjeloviti stil koji ste iskusili u velikim nesrećama – napomenuo je Papa – također kroz bratimljenje, lijepo iskustvo sveobuhvatnog saveza u ljubavi među Crkvama u Italiji, Europi i u svijetu.

Treći je put, put kreativnosti. Osvrćući se na povijest Talijanskoga Caritasa, Papa je potaknuo na razvijanje kreativnosti te istaknuo da bogato iskustvo tih 50 godina nije bogatstvo stvari koje treba ponoviti; ono je temelj na kojemu valja graditi kako bi se stalno razvijalo ono što je sveti Ivan Pavao II. nazvao ‘maštom milosrđa’.

Neka vas ne obeshrabri sve veći broj novih siromašnih i novih siromaštava. Nastavite njegovati snove o bratstvu i biti znakovi nade. Imunizirajte se protiv virusa pesimizma dijeleći radost zbog toga što ste velika obitelj. U tom bratskom raspoloženju Duh Sveti, koji je stvoritelj i koji je kreativan, predložit će nove ideje, primjerene vremenu u kojem živimo – istaknuo je papa Franjo.

Na kraju je izrazio zahvalnost djelatnicima, svećenicima i volonterima. Istaknuo je da su desetci tisuća volontera, među kojima brojni mladi, u ovo vrijeme slušali i dali konkretne odgovore onima koji su u nevolji. Upravo mladima valja posvetiti pozornost – dodao je. Oni su najslabije žrtve ove epohe promjenā, ali i mogući tvorci promjene epohe. Oni su protagonisti budućnosti. Nije nikada uzalud potrošeno vrijeme posvećeno njima kako bi se zajedno, u prijateljstvu, zanosno i strpljivo, uspostavljali odnosi koji nadvladavaju kulture ravnodušja i vanjštine.

Za život nisu dovoljni „lajkovi“; potrebni su bratstvo i istinska radost. Caritas može biti vježbaonica života kako bi se brojnim mladima pomoglo otkriti smisao dara, učiniti da osjete dobar osjećaj pronalaženja sebe, posvećujući svoje vrijeme drugima. Čineći tako sâm će Caritas ostati mlad i kreativan – rekao je papa Franjo.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: