HomevestiPapa će u Iraku slaviti misu po kaldejskom obredu

Papa će u Iraku slaviti misu po kaldejskom obredu

U intervjuu za franjevački kršćanski medijski centar u Jeruzalemu 28. januara kaldejski patrijarh kardinal Louis Raphael I. Sako naveo je neke pojedinosti o najavljenom posjetu pape Franje Iraku od 3. do 8. marta, prenosi agencija Kathpress.

Među ostalim, patrijarh je naveo da su u programu apostolskoga putovanja i međureligijska molitva s kršćanima, muslimanima, židovima, mandejcima i jezidima u Uru, te misa na kaldejskom obredu, što će biti prvi puta da jedan Papa slavi na obredu istočnih Crkava, te na taj način „grli cijelu Crkvu“, istaknuo je patrijarh Sako. Papa će se osim toga u Erbilu susresti s predstavnicima civilnoga društva, posjetiti Mosul koji je posebno teško stradao u napadima terorističke skupine Islamske države, te moliti u obližnjem Karakošu koji je prije rata bio najveći kršćanski grad u dolini Ninive.

Prema nepotvrđenim francuskim izvorima koje prenosi Kathpress, Papa će se u šiijitskom hodočasničkom središtu Nadžafu privatno sastati s velikim ajatolahom Alijem Al-Sistanijem, najvećim šijitskim autoritetom u današnjem Iraku.

Siro-katolički antiohijski patrijarh Ignace Youssef III. Younan želi, pak,  osobno dočekati Papu, citiraju su talijanski mediji patrijarhove riječi. Njegov susret s Papom planiran je u katedrali u Bagdadu kao i na molitvi u Karakošu. „Papin dolazak izvor je radosti za cijelu Mezopotamiju“, istaknuo je patrijarh Younan, koji stoluje u Beirutu.

Kaldejska katolička Crkva sa sjedištem u Bagdadu jedna je od Istočnih katoličkih Crkava, dakle istočnog obreda. Najviše vjernika ima u Iraku, Iranu, Libanonu, Siriji i Turskoj. Trajno se ujedinila s Katoličkom Crkvom od 1830. godine, a povremeno još od 1552. godine. Kaldejska katolička Crkva danas okuplja ukupno oko 500.000 vjernika.

(ika/kmc)

FOLLOW US ON: