HomevestiPapa će u novembru posjetiti Tajland i Japan

Papa će u novembru posjetiti Tajland i Japan

Na slici: Dva loga apostolskoga putovanja pape Franje u Tajland i u Japan, od 19. do 26. novembra 2019.

Papa Franjo će od 19. do 26. novembra biti u apostolskom pohodu Tajlandu i Japanu, na poziv vlasti i lokalnih biskupa – najavio je ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice Matteo Bruni

Sveti će Otac biti drugi papa koji posjećuje te dvije azijske zemlje, nakon svetoga Ivana Pavla Drugoga. Otputovat će 19. novembra te će se u Kraljevini Tajlandu zadržati od 20. do 23. novembra, a potom će otići u Japan i od 23. do 26. novembra posjetiti Tokyo, Nagasaki i Hirošimu. Cijeli će program biti objavljen naknadno.

 

Tajland: „Kristovi učenici, učenici misionari“

Moto prvoga dijela toga apostolskog putovanja glasi „Kristovi učenici, učenici misionari“, a podsjeća na jednu važnu obljetnicu; 2019. se godine, naime, navršava 350 godina od ustanovljenja apostolskoga vikarijata u Siamu, osnovanoga 1669. godine. Na taj događaj podsjeća i logo Papina pohoda na kojemu je papa Franjo prikazan nasmijan, dok je niže naslikana lađa, simbol evangelizacije, s tri jedra koji predstavljaju Presveto Trojstvo. Lađu drži stilizirana ruka Djevice Marije. Pozlaćeni križ pak potiče cijelu Katoličku Crkvu na Tajlandu da bude svjedok Radosne vijesti.

 

Japan: „Zaštititi svaki život“

Tema apostolskoga putovanja u Japan usredotočena je pak na zaštitu života i stvorenoga svijeta. „Zaštititi svaki život“ moto je tog pohoda, u kojemu je slovo T u riječi ‘život’ u obliku križa. Moto je uzet iz „Kršćanske molitve u zajedništvu sa stvorenim svijetom“ kojom završava enciklika pape Franje Laudato si’ o brizi za zajednički dom. Poziv je to na poštovanje dostojanstva svake osobe, ali i okoliša, posebno u zemlji kao što je Japan u kojemu je nuklearna prijetnja i dalje stalni problem – istaknuto je u opisu mota.

Logo obilježavaju tri plamena u tri različite boje: crveni podsjeća na mučenike, temelj Crkve u Japanu; plavi plamen predstavlja Blaženu Djevicu Mariju koja kao svoju djecu grli čitavo čovječanstvo; zeleni plamen predstavlja japansku prirodu i poslanje propovijedanja Evanđelja nade. Crveni krug poput sunca obuhvaća svaki život, a predstavlja ljubav. Papin lik, u stavu blagoslova, stiliziran je u plavoj boji.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: