HomevestiPapa danas otvara 42. sjednicu Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD)

Papa danas otvara 42. sjednicu Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD)

Na slici: Msgr. Fernando Chica Arellano

Papa Franjo danas u Rimu otvara 42. zasjedanje Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD), agencije Ujedinjenih naroda osnovane 1977. godine s ciljem pomaganja siromašnima koji žive u ruralnim područjima

Na interaktivnim sjednicama o inovacijama i poduzetništvu, posebna će pozornost biti posvećena ulaganjima u korist mladeži koja živi u ruralnim područjima, s ciljem smanjenja prisilnih migracija iz Afrike. U programu zasjedanja, koje traje do 15. februara, također je i pokretanje nove zaklade za inovacije iz koje će se sredstva koristiti za poticanje ulaganja u ruralna područja zemalja u razvoju, te za rast malih poduzeća i stvaranje radnih mjesta.

Msgr. Fernando Chica Arellano, stalni promatrač Svete Stolice pri spomenutoj organizaciji, FAO-u i Svjetskom programu za hranu (PAM), kazao je za radijsku postaju Vatikan da će im Papa pomoći naglasiti nužnost jačanja dijaloga, suradnje i solidarnosti, inače će sve više rasti ravnodušnost i svijet neće ići naprijed. Međunarodni je fond za poljoprivredni razvoj (IFAD) financijska institucija koja teži rastu poljoprivredne i prehrambene proizvodnje, čime se povećava životni standard korisnika. Zbog toga financira razvojne programe namijenjene najsiromašnijima od siromašnih u svijetu koji žive u ruralnim područjima, odnosno 70% svjetske populacije koja je tako često zaboravljena i kojoj je potrebna velika pomoć – rekao je msgr. Chica Arellano.

Interes apostolske Stolice za IFAD prisutan je od njegovog osnutka. Naime, već je 1964. godine sv. Pavao VI. pozvao na osnivanje takvoga fonda, po mogućnosti koristeći financijska sredstva koja bi se inače uložila u naoružanje, kako bi se pomoglo siromašnima koji se bave poljoprivredom, financiralo sjeme, alat, gnojivo, sustavi za navodnjavanje, skladištenje proizvoda i infrastruktura. Svetu Stolicu stoga uvelike zanima taj fond, jer je uvjerena da treba pomoći siromašnim poljoprivrednicima – kazao je stalni promatrač.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: