HomevestiPapa: Deklaracija koju sam potpisao s Velikim imamom o bratstvu primjenjuje II. vatikanski sabor

Papa: Deklaracija koju sam potpisao s Velikim imamom o bratstvu primjenjuje II. vatikanski sabor

Na slici: Papa Franjo tijekom konferencije za novinare, u zrakoplovu na povratku iz Ujedinjenih Arapskih Emirata; 5. februara 2019.

Tijekom leta na povratku iz Ujedinjenih Arapskih Emirata papa Franjo je razgovarao s novinarima, među ostalim, o dijalogu s muslimanima i Venezueli. Pismo koje je Maduro poslao u Vatikan još nije vidio. Ali, svako posredovanje trebaju prihvatiti obje strane

Bilo je to prekratko putovanje, ali za mene je bilo veliko iskustvo. Mislim da je svako putovanje povijesno, i da svaki naš dan piše svakodnevnu povijest. Nijedna povijest nije malena, svaka je velika i dostojna. Pa i ako je ružna, dostojanstvo je skriveno i uvijek može izići na vidjelo – tim je riječima papa Franjo započeo dugi razgovor s novinarima koji su ga pratili na putovanju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Sveti je Otac govorio o dijalogu s muslimanima, ali je odgovarao i na pitanja o Venezueli, o pismu koje je u Vatikan poslao Nicolás Maduro, te o zlostavljanju redovnica od strane klerika.

Vidio sam modernu zemlju koja gleda u budućnost, primjerice u odgoju djece. Odgajaju ih misleći na budućnost – rekao je Papa te kazao da ga se posebno dojmio problem vode. Oni nastoje od morske vode učiniti pitku vodu, i čak od vlage žele učiniti pitku vodu. Uvijek traže nove stvari – primijetio je. Čuo sam također kako kažu da će nedostajati nafte te da se i za to pripremaju. Ta mi se zemlja učinila otvorena, a ne zatvorena. Također što se tiče religioznosti; tu je islam otvoren, spreman za dijalog, bratski islam, islam mira – istaknuo je papa Franjo.

Odgovarajući na pitanja o Deklaraciji o ljudskom bratstvu, Sveti je Otac napomenuo da je taj dokument sastavljen nakon dugoga razmišljanja i molitve. Za mene u ovom trenutku postoji samo jedna velika opasnost, a to je uništenje, rat, mržnja među nama – rekao je Papa. Ako mi vjernici nismo u stanju pružiti si ruku, zagrliti se i moliti, naša će vjera biti poražena. Taj se dokument rađa iz vjere u Boga koji je Otac sviju i Otac mira. Osuđuje svako razaranje, svaki terorizam, od prvoga terorizma u povijesti, onoga Kainova. Na toj se deklaraciji radilo gotovo godinu dana – napomenuo je Papa.

S katoličkoga stajališta taj dokument nimalo ne odstupa od Drugoga vatikanskog sabora. Sastavljen je u duhu sabora. (…) To je korak naprijed koji dolazi već 60 godina; to je Sabor koji se ima razviti – istaknuo je Papa te dodao da povjesničari kažu da je potrebno 100 godina kako bi neki sabor ostavio posljedice u Crkvi; dakle, sada smo na pola puta. Osim toga, Sveti je Otac napomenuo da je čuo neke muslimane koji kažu da deklaraciju valja proučavati na sveučilištu i u školi. Valja ju proučavati, ne nametati – dodao je Papa.

Na pitanje o Venezueli i pismu Nicolása Madura koje je poslao u Vatikan, Papa je rekao da ga još nije pročitao, te da će vidjeti što se može učiniti. A što se tiče posredovanja, kao što je bilo u slučaju Argentine i Čilea, kada je Ivan Pavao II. izbjegao rat između te dvije zemlje, papa Franjo je kazao da u diplomaciji postoji više malih koraka, a posljednji je posredovanje. Najprije su početni, olakšavajući koraci, i to vrijedi za čitavu diplomaciju, ne samo za Vatikan. Međutim, važno je da to žele obje strane – istaknuo je Papa.

Što se pak tiče zlostavljanja redovnicā Papa je kazao da ljudski rod još nije dovoljno zreo; ženu se, naime, smatra „drugorazrednom“. Krenimo otuda, to je kulturalni problem – rekao je te potvrđujući da postoji volja i da se radi na tomu, kazao da je papa Benedikt imao hrabrosti raspustiti jednu žensku kongregaciju, jer je bila obuhvaćena takvom manipulacijom, čak i seksualnom, odnosno zloporabom vlasti od strane klerika ili utemeljitelja, koja se odražava i u seksualnom zlostavljanju.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: