HomevestiPapa filipinskim vjernicima: Mnogo ste trpjeli, ali zahvaljujući vjeri uvijek ste se ponovno podigli

Papa filipinskim vjernicima: Mnogo ste trpjeli, ali zahvaljujući vjeri uvijek ste se ponovno podigli

Povodom 500 godina evangelizacije Filipina papa Franjo je vjernicima uputio videoporuku u kojoj im zahvaljuje za to što su znali darovati ono što su besplatno primili, Isusov život i vjeru

Narod koji zna proslaviti slavlje vjere, velikodušan i mnogobrojan – tim je riječima papa Franjo opisao filipinske vjernike u videoporuci upućenoj povodom 500. obljetnice evangelizacije te azijske zemlje, spominjući se posljednjega susreta tijekom apostolskoga putovanja u Filipine, 2015. godine, s gotovo sedam milijuna ljudi nazočnih na završnoj misi.

Kao što su riječi iz Matejeva Evanđelja, koje prate slavlje tog jubileja u cijeloj zemlji – „Besplatno primiste, besplatno dajte!“ (Mt 10, 8), poziv na zahvalu za dar vjere, tako je Papa zahvalio filipinskom narodu za svjedočanstvo snage i pouzdanja u Boga koji ih – kako je rekao – nikada ne napušta. Zahvalio im je također za strpljenje i za to što usred teškoća uvijek gledaju naprijed te nastavljaju hoditi.

Papa je potom razmotrio tri otajstva naše vjere koja obilježavaju najdublje kršćanske korijene filipinskoga naroda, a to su Nazaret, Križ i Duhovi. Kao što su Marija i Josip s ljubavlju u Nazaretu odgojili Dijete Isusa, tako ćete i vi, otvarajući vrata svojih obitelji Djetetu Isusu (na Filipinima zvanom ‘Santo Niño’; op. ur.), simbolu dolaska kršćanstva na Filipine, moći svojoj djeci prenijeti vjeru koju ste primili od svojih roditelja. Hvala za taj duboki osjećaj za obitelj, zajednicu, bratstvo, svi ujedinjeni, koji vas održava postojanima u vjeri, radosnima u nadi i brižnima u ljubavi – rekao je Sveti Otac.

Pastiri i vjernici, Božji hodočasnički narod na Filipinima, za papu Franju je također narod koji zna pratiti Isusa na Križnom putu, poput Šimuna Cirenca. Koliko ste teških trenutaka proživjeli! – istaknuo je te dodao – Mislim ponajviše na posljednje godine priprave za jubilej: potresi, tajfuni, vulkanske erupcije i pandemija bolesti COVID-19. Ali, unatoč žalosti i uništenju, znali ste ponijeti križ i nastaviti hoditi. Mnogo ste trpjeli, ali ste se također svaki put ponovno podigli.

I na kraju, Duhovi. Duhovi su odredište, a s druge strane i novi početak – rekao je Papa. Taj put obilježava jedna osoba koja je uvijek bila uz Isusa; kada je bio Dijete u Nazaretu, a i u najtežem trenutku njegova života, podno križa. Ta je osoba njegova Majka, Marija. Majka Isusova i naša Majka bila je također na dan Pedesetnice zajedno s apostolima, moleći i čekajući dolazak Duha Svetoga. Kada su ga primili, bez straha su se uputili u svijet naviještati evanđelje. Marija je uvijek sa svima vama. Ona je majka koja ne napušta; ona vas je do sada pratila, a sada je molimo da posreduje za tu novu Pedesetnicu Crkve na Filipinima – rekao je Papa.

Spomenuvši ponovno Isusove riječi koje prate tu jubilejsku godinu: „Besplatno primiste, besplatno dajte!“, papa Franjo je istaknuo da su te riječi poziv na zahvalu Bogu za osobe koje su im prenijele vjeru. Svjedok sam da znadete prenositi vjeru, i to dobro činite i u svojoj domovini i izvan nje. Zahvalite za dar vjere. Zahvalite Bogu za osobe koje su vama dale vjeru, i za one kojima ćete vi prenijeti vjeru, obnavljajući želju za evangelizacijom, da dođete do drugih i donesete im nadu i radost evanđelja.

To je poslanje u kojemu se filipinski narod ne treba bojati, jer neće biti sam. Pratit će ga dva velika sveca njihove zemlje: sveti Pedro Calungsod i sveti Lorenzo Ruiz. Dva sveca katehista – podsjetio je papa Franjo – koji su znali besplatno dati ono što su besplatno bili primili: život i vjeru u Isusa.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: