Homeporuke i poslanicePapa Franjo: Biblija, neiscrpno blago, mjesto gdje se Bog susreće s čovjekom

Papa Franjo: Biblija, neiscrpno blago, mjesto gdje se Bog susreće s čovjekom

Sveto pismo je neiscrpno blago; napisano je za muškarce i žene koji imaju ime i prezime. Rekao je to papa Franjo na općoj audijenciji, podsjećajući da poznavanje Riječi nije pitanje mehaničkoga ponavljanja, nego je to mjesto na kojemu Bog susreće sve ljude i ne ostavlja stvari kao što su bile prije

Riječi Svetoga pisma nisu bile napisane da bi ostale zatočene na papirusu, na pergameni ili na papiru, nego kako bi ih prihvatila osoba koja moli, dajući da prokliju u njezinu srcu. Opet je molitva bila u središtu kateheze pape Franje na općoj audijenciji, koja je i danas, kao što se događa u posljednje vrijeme, održana u biblioteci Apostolske palače.

Bibliju se ne može čitati poput nekog romana – primijetio je Papa te podsjetio da Katekizam Katoličke Crkve kaže da čitanje Svetoga pisma valja popratiti molitvom kako bi se mogao održati razgovor između Boga i čovjeka. Moliti se može krećući od nekog odlomka iz Biblije.

Onaj redak u Bibliji napisan je i za mene, prije mnogo stoljeća, kako bi mi donio Božju riječ. Napisan je za svakoga od nas – istaknuo je Papa. Svim se vjernicima dogodi to iskustvo: odlomak iz Svetoga pisma koji sam više puta čuo, jednoga mi dana iznenada govori i prosvijetli situaciju koju proživljavam. Ali, važno je da toga dana budem tamo, na susretu s tom Riječi.

Riječ se utjelovi u nama i mijenja stvari

Bog prolazi svakoga dana – napomenuo je Papa – i baca sjeme na naš teren. Hoće li ono proklijati ovisi o nama, o našem srcu i našoj raspoloživosti. Bojim se Gospodina koji prolazi! – rekao je spominjući se svetog Augustina te dodao – Boji se da neće primijetiti Boga.

ovoreći o vrsti novoga utjelovljenja Riječi, papa Franjo je istaknuo da smo mi ‘svetohraništa’ u koja Božje riječi žele ući i žele tamo biti čuvane kako bi mogle posjetiti svijet. Ali, – dodao je – ne treba instrumentalizirati Sveto pismo, rabeći ga da bismo potvrdili vlastito filozofsko i moralno viđenje, nego se trebamo nadati susretu. Malo mi smeta kada čujem kršćane koji retke iz Biblije recitiraju kao papige – primijetio je te upitao – Jesi li se uz taj redak susreo s Gospodinom? Nije problem samo u pamćenju; problem je pamćenja srca, onoga koje te otvara za susret s Gospodinom. Ta riječ, taj redak, vode te na susret s Gospodinom – istaknuo je Papa.

Mi, dakle, čitamo Sveto pismo kako bi ono „čitalo nas“. Milost je ako se prepoznamo u nekoj osobi ili nekoj situaciji. Biblija nije napisana za neki neodređeni ljudski rod, nego za nas, muškarce i žene od krvi i mesa, za mene. Riječ Božja, prožeta Duhom Svetim, kada je primljena otvorena srca, ne ostavlja sve kao što je bilo prije. Nešto promijeni.

Lectio divina – čitanje, razgovor i kontemplacija

Papa Franjo se potom osvrnuo na oblik molitve, nastao u kontekstu samostanā, a danas se proširio i u župama; riječ je o ‘lectio divina’. Pod tim oblikom molitve podrazumijeva se pozorno čitanje odlomka iz Biblije, u „poslušnosti tekstu“ – primijetio je – kako bi se shvatilo njegovo značenje. Onda se započinje dijalog s pročitanim riječima, razmatrajući ih i pitajući se što mi one govore. Na kraju, ‘lectio divina’ predviđa trenutak kontemplacije. Riječi i misli prepuštaju mjesto ljubavi – napomenuo je Papa – kao među zaljubljenima kojima je katkada dovoljno pogledati se u tišini.

Kroz molitvu se Božja riječ nastanjuje u nama i mi boravimo u njoj. Riječ nadahnjuje dobre namjere i podupire djelovanje; daje nam snagu i mir, a i kada nas stavlja u krizu, daje nam mir. U lošim i kompliciranim danima osigurava srcu jezgru pouzdanja i ljubavi koja ga štiti od napada zloga. Tako Riječ Božja postaje tijelo, dopuštam si upotrijebiti tu riječ, postaje tijelo u onima koji ju primaju u molitvi – istaknuo je Papa.

U životu svetaca trag Svetoga pisma

U ponekom vrlo starom tekstu nazire se shvaćanje da se kršćani toliko poistovjećuju s Riječju da bi se, kad bi spalili sve Biblije svijeta, mogao spasiti njezin „otisak“ kroz trag koji je ostavila u životu svetaca – napomenuo je papa Franjo te na kraju istaknuo – Kršćanski je život istodobno djelo poslušnosti i kreativnosti. Dobar kršćanin treba biti poslušan, jer sluša Božju riječ; i treba biti kreativan, jer u sebi ima Duha Svetoga koji ga potiče da ju primjenjuje. Sveto pismo je neiscrpno blago. Neka nam Gospodin, svima nama, dade da sve više crpimo iz njega, kroz molitvu – rekao je na kraju papa Franjo.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: