HomevestiPapa Franjo biskupima: Budite očevi, a ne gospodari ni prinčevi

Papa Franjo biskupima: Budite očevi, a ne gospodari ni prinčevi

Na slici: Papa Franjo s biskupima s misijskih područja; Vatikan, 8. septembra 2018.  (Vatican Media)

Papa Franjo je u subotu primio u audijenciju 75 biskupa s misijskih područja, sudionika seminara koji je organizirao Zbor za evangelizaciju naroda. Obraćajući im se Papa je podsjetio da biskup treba biti čovjek molitve, navještaja i zajedništva

Kao brižni očevi, a ne gospodari koji s udaljenosti naređuju drugima – takvi su pozvani biti biskupi koji, poput Dobroga Pastira, trebaju ljudima donositi Isusa i naviještati Evanđelje, spremni i za potpuno žrtvovanje sebe – tim se riječima, vrlo jasnima, snažnima i punima ljubavi prema Crkvi, papa Franjo 8. septembra obratio nedavno imenovanim biskupima s misijskih područja, koji ovih dana sudjeluju na formativnom seminaru u organizaciji Zbora za evangelizaciju naroda. Papa je svoj govor započeo od pitanja tko je biskup.

Skrb za odbačene

Sveti je Otac prije svega podsjetio da biskup treba imati obilježja Dobroga Pastira, odnosno, on ne živi za sebe, nego ima samilosti posebno za one koji su odbačeni, kojima – kako je rekao – najviše treba da osjete osobitu Gospodinovu ljubav.

Čovjek molitve

Biskup treba biti čovjek molitve koja ne smije biti jedna od brojnih obveza, nego treba biti potreba. Rado pitam svakog biskupa koliko sati na dan moli – kazao je Papa. Biskup, naime, svakoga dana treba donijeti pred Gospodina osobe i situacije, te insistirati s Gospodinom, imajući hrabrosti i za raspravu s Bogom zbog svojega stada. Molitva bez parezije nije molitva – istaknuo je papa Franjo.

Biskup nije upravitelj poduzeća nago čovjek navještaja

Biskup je pozvan biti „čovjek navještaja“, a naviještati se ne može sjedeći, nego „u hodu“ – upozorio je Papa. Biskup ne nalazi zadovoljstvo u udobnosti, ne osjeća se princem, nego se žrtvuje za druge. Biskup ne živi u uredu, kao upravitelj nekog poduzeća, nego je među narodom, na ulicama svijeta poput Isusa. On donosi svojega Gospodina tamo gdje Ga ne poznaju, gdje ga nagrđuju i progone – primijetio je Sveti Otac te dodao – I izlazeći iz sebe ponovno se pronalazi.

Moć i svjetovnost

Papa dobro zna da je naviještanje evanđelja podvrgnuto iskušenju moći i svjetovnosti, da postoji opasnost od pretvaranja u glumca, umjesto u svjedoka, te predlaganja evanđelja bez raspetoga i uskrsloga Isusa. Naprotiv, – istaknuo je – naviještati znači dati život, uvjereno, i biti spremni prihvatiti i potpuno žrtvovanje samoga sebe.

Biskup voli zajednicu i ne udaljava se često od biskupije

Biskup, osim toga, treba biti čovjek zajedništva, treba imati karizmu zajedništva – rekao je Papa. Crkvi je, naime, potrebno zajedništvo, a ne solisti izvan zbora ili vođe osobnih bitaka. Pastir okuplja; on je biskup za svoje vjernike, i kršćanin sa svojim vjernicima. Biskup nije predmet vijesti u novinama, ne traži privolu svijeta, nije zainteresiran za očuvanje dobroga glasa o sebi, nego voli stvarati zajedništvo uključujući se osobno i djelujući ponizno. Ne pati zbog nedostatka protagonizma, nego živi ukorijenjen na svom teritoriju, odbijajući napast da se često udalji od biskupije, što je – dodao je Papa – iskušenje „biskupa zračne luke“, i da bježi tražeći vlastitu slavu. Ne smije biti laktaš ni častohlepan, nego treba pâsti stado.

‘Ne’ klerikalizmu i liderstvu

Bježite od klerikalizma – upozorio je potom papa Franjo, ponovno se vraćajući na tu temu o kojoj je više puta govorio. Riječ je, naime, o nepravilnom shvaćanju vlasti u Crkvi, koje je vrlo rašireno u brojnim zajednicama u kojima su primijećene zloporabe moći, savjesti i seksualna zlostavljanja. Reći ‘ne’ zloporabi, bilo moći, savjesti ili nekoj drugoj vrsti zloporabe, znači snažno reći ‘ne’ bilo kojem obliku klerikalizma – rekao je Papa navodeći riječi iz svojega Pisma Božjem narodu od 20. kolovoza.

Neka vas Božji narod, za koji i kojemu ste određeni, osjeća kao da ste očevi, a ne gospodari; brižni očevi; nitko se u odnosu na vas ne smije osjećati kao podanik. U ovom trenutku povijesti čini se da su na više strana sve jače težnje prema „liderstvu“. Pokazati se snažnim ljudima koji održavaju udaljenost i zapovijedaju drugima moglo bi biti komotno, ali nije evanđeoski – napomenuo je papa Franjo te dodao da takvo ponašanje uzrokuje nepopravljivu štetu na stadu zbog kojega je Krist dao život. Biskupi, naprotiv, trebaju biti siromašni u dobrima i bogati u odnosima, nikada strogi i nabusiti, nego ljubazni.

Obiteljī, sjemeništā, mladi i siromašni

Sveti je Otac potom istaknuo da biskupima trebaju posebno biti na srcu obiteljī, mladi, sjemeništā i siromašni. Obitelji su izložene negativnom utjecaju kulture koja prenosi logiku privremenosti – objasnio je Papa. Zbog toga treba promicati pripravu za brak, kao i pratiti taj par; treba također štititi život od njegova začeća, kao i onaj starije osobe.

Što se pak tiče sjemeništā Papa traži da ih vode Božji ljudi, sposobni i zreli, koji jamče formaciju zdravih ljudi. Osim toga, traži da se dade prednost razlučivanju kako bi se pomoglo mladima da prepoznaju Božji glas među mnogima koji odjekuju u njihovim ušima i u srcu.

Papa Franjo potom od biskupā traži da poslušaju želje i dvojbe mladih kojima je posvećena sljedeća sinoda, koja će se održati u listopadu. I kada izgledaju „zaraženi“ konsumizmom i hedonizmom, ne treba ih staviti „u karantenu“ – upozorio je Papa – nego ih upravo tada valja tražiti. Oni su budućnost Crkve i društva; bolji svijet ovisi o njima – podsjetio je Papa.

I na kraju, siromašni. Voljeti ih znači boriti se protiv svih siromaštava, duhovnih i materijalnih – istaknuo je. Jednom riječju, treba ići u životne periferije ne bojeći se uprljati ruke.

Sveti nemir zbog Evanđelja

Na kraju je Sveti Otac potaknuo biskupe da se čuvaju mlakosti koja vodi do osrednjosti i tromosti. Čuvajte se toga. Čuvajte se mira koji izbjegava žrtvu; pastoralne žurbe koja vodi do netrpeljivosti; obilja dobara koje nagrđuje evanđelje. Nemojte zaboraviti da đavao ulazi kroz džepove! Želim vam, naprotiv, sveti nemir zbog Evanđelja, jedini nemir koji daje mir – rekao je na kraju papa Franjo.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: