Homeporuke i poslanicePapa Franjo: Blagošću se osvaja srce brata

Papa Franjo: Blagošću se osvaja srce brata

Na slici: Papa Franjo tijekom opće audijencije u Dvorani Pavla VI.  (Vatican Media)

Blagošću osvajamo srce brata – istaknuo je papa Franjo na općoj audijenciji u srijedu, nastavljajući niz kateheza o blaženstvima.

Nastavljajući niz kateheza koje je posvetio blaženstvima, papa Franjo je u srijedu tijekom opće audijencije u Dvorani Pavla VI. govorio o blagosti i protumačio kako riječ blag znači krotak, mek, nježan, pitom, ljubazan i nenasilan, te je napomenuo da se blagost očituje u trenucima sukoba, jer svatko može izgledati blag kada je sve mirno. Primjer toga je Isusovo krotko ponašanje koje je imao tijekom muke. No riječ blag – rekao je Papa – u Svetom pismu označava i onoga koji ne posjeduje zemlju. Međutim, treće blaženstvo kaže da će upravo krotki baštiniti zemlju.

„Stišaj svoj gnjev i ostavi se srdžbe, ne žesti se da zlo ne učiniš. Jer će biti satrti zlikovci, a koji se u Jahvu uzdaju, baštinit će zemlju“ (Ps 37,8-9). Evanđelje nas vraća natrag na taj 37. psalam koji se čitao prije nego što je Sveti Otac počeo svoju katehezu, a u kojem se očituje odnos između krotkosti i posjedovanja zemlje. To su dvije stvari koje izgledaju nespojive, jer se često borbe vode upravo za posjedovanje zemlje – rekao je Sveti Otac i istaknuo – No posjedovanje krotkih nije osvajanje nego baština.

Ta je zemlja obećanje i dar Božjem narodu, te postaje znak nečega mnogo većeg od jednostavne zemlje – rekao je papa Franjo i nastavio – Postoji zemlja, dopustite mi da se poslužim igrom riječi, a to je nebo, to jest zemlja, nova nebesa i nova zemlja prema kojoj idemo. Blag i krotak nije kukavica, ni onaj koji pokušava izbjegavati probleme. To nije onaj koji traži udobnost, nego Kristov učenik koji je naučio svesrdno braniti drugu zemlju. On brani svoj mir, odnos s Bogom, svoje darove, Božje darove, čuvajući milosrđe, bratstvo, povjerenje i nadu. Jer krotki ljudi su milosrdni, bratski raspoloženi, puni povjerenja i nade.

Papa je potom govorio o grijehu srdžbe, koji smo svi mi u nekom trenutku iskusili i potaknuo je da se pitamo koliko smo stvari srdžbom uništili ili izgubili. Trenutak srdžbe može uništiti mnoge stvari, tada se gubi kontrola i ne vrednuje se ono što je uistinu važno, a može se uništiti i odnos s bratom, ponekad i na nepopravljiv način – rekao je Papa i napomenuo – Zbog srdžbe mnogo braće ne razgovara, udalje se jedan od drugoga. To je suprotno od krotkosti. Blagost i krotkost okupljaju, srdžba razdvaja.

Blagost osvaja mnoge stvari. Krotkost može pobijediti srce, spasiti prijateljstva i još mnogo toga, jer osobe se naljute i poslije se smire, preispitaju se i ponovo se vrate svojem putu, pa se tako krotkošću stvari mogu obnavljati. Dakle, zemlja koju treba osvojiti krotkošću jest spasenje brata. Nema ljepše zemlje od srca drugoga, nema ljepše zemlje koja se može steći od mira koji smo ponovo uspostavili s bratom – zaključio je Sveti Otac.

Nakon kateheze papa Franjo je pozdravio sve nazočne vjernike i hodočasnike, a posebno Benediktinske lučonoše koje su predvodili monsinjor Renato Boccardo, nadbiskup Spoleta i Norcie i don Donato Ogliari, opat Montecassina. Papa je blagoslovio Benediktinsku baklju koja će sljedeće subote, 22. februara, u 15.30 sati, započeti svoj put iz Norcie u Mađarsku. Na općoj audijenciji bili su prisutni i hodočasnici iz Gospičko-senjske biskupije sa svojim biskupom Zdenkom Križićem koji se na kraju zadržao u kratkom razgovoru s Papom.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: