HomeUncategorized @srPapa Franjo: Ekumenizam je nepovratni put

Papa Franjo: Ekumenizam je nepovratni put

Na slici: Papa Franjo s ekumenskim izaslanstvom iz Finske; Vatikan, 19. januara 2019.  (ANSA)

Primivši u audijenciju ekumensko izaslanstvo iz Finske, upravo u Tjednu molitve za jedinstvo kršćana, Papa je istaknuo da je ekumenizam bitna potreba naše vjere. U svijetu izmučenom ratovima, mržnjom i podjelama ne smijemo odgađati zajedničku molitvu i zauzimanje za veću pravednost

Ekumenski put svih još uvijek podijeljenih kršćanskih Crkvi bitna je potreba naše vjere, uvjet koji proizlazi iz činjenice da smo Kristovi učenici; to je nepovratan put koji nije neka opcija – rekao je papa Franjo ekumenskom izaslanstvu iz Finske, koje je primio u audijenciju u prigodi njihova tradicionalnoga hodočašća u Rim za blagdan svetoga Henrika.

Zajedničko zauzimanje za ekumenizam bitna je potreba vjere koju ispovijedamo, uvjet koji se rađa iz samoga našeg identiteta Isusovih učenika. A kao učenici, dok nasljedujemo istoga Gospodina, sve bolje shvaćamo da je ekumenizam put, i to put koji je, kako je nakon Drugoga vatikanskog sabora više papā stalno isticalo, nepovratan. To nije put koji nam se nudi na izbor – primijetio je Papa.

Tijekom puta jedinstvo raste

U hodu tim putom među nama raste jedinstvo – napomenuo je Papa – a znak je toga vaše hodočašće koje nas poziva da zajednički prijeđemo put jedinstva kako bismo zajedno susreli Krista, kao Očeva voljena djeca, dakle, kao braća i sestre.

Zajedničko karitativno služenje i svjedočanstvo vjere

Zahvaljujući luteranskom biskupu Jariju Jolkkonenu na njegovim pozdravnim riječima kojima je podsjetio da nam je zajednička dužnost prije svega obavljati karitativnu službu i svjedočiti vjeru, koje se temelje na krštenju, Papa je istaknuo da je upravo to središte svega. Kada molimo zajedno, kada zajedno naviještamo Evanđelje i služimo siromašnima i potrebitima, pronalazimo se na putu koji ide prema cilju vidljivoga jedinstva. I teološka i crkvena pitanja koja nas još uvijek razdvajaju moći će se riješiti samo tijekom toga zajedničkoga hoda; neće se nikada riješiti ako ostanemo nepokretni – primijetio je Sveti Otac.

Teološki dijalog – rješavanje nesporazuma i predrasuda u ljubavi

Možemo biti sigurni da će nas, ako budemo bili poučljivi, Duh Sveti voditi na načine koje danas ne možemo ni zamisliti – primijetio je papa Franjo te dodao da smo u međuvremenu pozvani činiti sve moguće kako bismo poduprli susret i u ljubavi riješili nesporazume, protivnostī i predrasude koji su stoljećima kvarili naše odnose.

Obogaćuje nas zajednička tradicija Kristova duha

Na tom putu – prema Papinim riječima – nismo sami. Zajednički svjedoci, poput svetoga Henrika iz Uppsale, prethode nam na putu. Tradicija, naime, nije dvojba nego dar; nije nešto što trebamo prisvojiti kako bismo se razlikovali, nego je dar koji nam je povjeren kako bismo se uzajamno obogaćivali.

Uvijek smo pozvani vratiti se na prvotni dar, iz kojega izvire rijeka tradicije, a to je probodeno rebro raspetoga Krista. Tamo nam je On dao cijeloga sebe, predajući nam i svoj Duh. Odande izvire naš život vjernikā, tamo je naša vječita obnova. Tamo pronalazimo snagu da jedni drugima nosimo terete i križeve – istaknuo je Papa.

Zajednička molitva i obveze za veću pravednost

Zbog toga smo pozvani nikada se ne umoriti na tom putu – rekao je te spomenuo Molitveni tjedan za jedinstvo kršćana koji je upravo u tijeku, a koji se ove godine održava o temi uzete iz Biblije, „Teži za samom pravdom“. Papa je pritom istaknuo da se za pravednost ne može djelovati sami; pravednost se za sve ljude moli i traži zajednički. U svijetu izmučenom ratovima, mržnjom, nacionalizmima i podjelama, zajednička molitva i zajedničko zauzimanje za veću pravednost ne mogu se odgađati. To su propusti koje si ne možemo dopustiti – upozorio je papa Franjo te nazočne na kraju pozdravio izražavajući nadu da će – kako je rekao – naše zajedničko svjedočanstvo molitve i vjere donijeti plod, a vaš pohod ojačati već vrijednu suradnju među luteranima, pravoslavnima i katolicima u Finskoj.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: