HomevestiPapa Franjo i veliki imam Al-Tayyeb predlažu UN-u ustanovljenje Svjetskoga dana ljudskoga bratstva

Papa Franjo i veliki imam Al-Tayyeb predlažu UN-u ustanovljenje Svjetskoga dana ljudskoga bratstva

Zahtjev su glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Antóniju Guterresu u New Yorku predali članovi tijela koje se bavi postizanjem ciljeva sadržanih u Dokumentu o ljudskom bratstvu. Osim posebnoga međunarodnog dana posvećenoga ljudskom bratstvu, predlaže se i svjetski sastanak na vrhu o toj temi

Članovi Višeg odbora za postizanje ciljeva sadržanih u Dokumentu o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički život, koje predvode kardinal Ayuso Guixot i sudac Muhammad Abd al-Salam, susreli su se u New Yorku s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Antóniom Guterresom, i predali mu poruku pape Franje i velikog imama Al-Azhara, Ahmeda Al-Tayyeba. U njoj predlažu da se 4. februara proglasi Svjetskim danom ljudskoga bratstva i traže da Ujedinjeni narodi, zajedno sa Svetom Stolicom i Al-Azharom, sudjeluju u organizaciji, u skoroj budućnosti, svjetskog sastanka na vrhu o ljudskom bratstvu.

 

Zadovoljstvo i suradnja Ujedinjenih naroda

Glavni je tajnik Ujedinjenih naroda Guterres izrazio zadovoljstvo i raspoloživost za tu inicijativu, te istaknuo važnost rada u službi cijeloga čovječanstva. Osim toga, odredio je da Adama Dieng, posebni savjetnik glavnoga tajnika Ujedinjenih naroda za govor o mržnji i sprječavanje genocida, bude predstavnik Ujedinjenih naroda, da prati predložene aktivnosti i surađuje s Višim odborom.

Viši je odbor ustanovljen 20. augusta ove godine u svrhu postizanja ciljeva sadržanih u Dokumentu o ljudskom bratstvu koji su papa Franjo i veliki imam Al-Azhara Ahmad Al-Tayyeb potpisali u Abu Dhabiju 4. februara ove godine. Članovi su odbora kršćani, muslimani i Židovi, a njime predsjeda Miguel Ángel Ayuso Guixot, predsjednik Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: