HomevestiPapa Franjo IFAD-u: Samo ćemo štiteći planet moći suzbiti glad u svijetu

Papa Franjo IFAD-u: Samo ćemo štiteći planet moći suzbiti glad u svijetu

Papa Franjo u posjetu IFAD-u 2019. godine

Papinom su porukom 2. februara započeli radovi petoga dvogodišnjeg Foruma domorodačkih naroda koji je Međunarodni fond Ujedinjenih naroda za poljoprivredni razvoj (IFAD) organizirao o temi „Vrijednost domorodačkih prehrambenih sustava: otpornost u kontekstu pandemije bolesti COVID-19“

Papa i čitava Crkva zauzimaju se uz domorodačke narode, organizacije za razvoj i uz vlade kako bi istaknuli da globalizacija ne može značiti jednolikost koja zanemaruje razlike i nameće novu vrstu kolonijalizma – tim je riječima papa Franjo započeo poruku kojom se obratio sudionicima petoga Foruma domorodačkih naroda koji se održava virtualno, u organizaciji Međunarodnoga fonda Ujedinjenih naroda za poljoprivredni razvoj.

Tema je ove godine posvećena razornim posljedicama bolesti COVID-19 na domorodačke narode i njihove autohtone prehrambene sustave. U toj je prigodi Papin glas odjeknuo kao ohrabrenje i uputa za one – kako stoji u poruci – koji se zauzimaju kako bi pružili pomoć na najnerazvijenijim područjima planeta, ali uljepšanima ljepotom zajedničkoga života s prirodom, djelom proizišlim iz Božjih ruku.

U Papinim je mislima ponovno bila cjelovita ekologija u kojoj su društvena pravednost i zaštita okoliša duboko povezane. Zbog toga je izazov, o kojemu je govorio sudionicima foruma koji predstavljaju više od 50 zemalja, solidarnost koja nikoga ne isključuje, ali isto tako ne nameće prevladavajuća stajališta. Izazov je ponajviše u stvaranju alternativa – napisao je Papa – počevši od solidarnosti kako se nitko ne bi osjećao zanemarenim, ali ne namećući prepotentno vlastiti smjer smatrajući ga jedinim ispravnim. Naprotiv, dobro znamo da, kada se različitosti usklade i uzajamno obogaćuju, zajedništvo među narodima cvjeta i jača.

Ovih je dana na forumu u prvom planu stvarnost koju je pandemija stvorila u svijetu, pogoršavajući teškoće autohtonih naroda u pristupu hrani i pitkoj vodi, povećavajući razlike i diskriminaciju, te remeteći gospodarstva toliko da je smanjila njihovu sposobnost za samostalno izdržavanje. Jedini način za suzbijanje toga i za izgradnju pravednijega društva – istaknuo je Papa – jest drugačija ideja o razvoju.

Riječ je o promicanju razvoja kojemu potrošnja nije sredstvo ni cilj, nego koji stvarno bdije nad okolišem, koji sluša, uči i oplemenjuje. U tomu je cjelovita ekologija, u kojoj je društvena pravednost povezana sa zaštitom planeta. Jedino ćemo uz tu poniznost duha moći potpuno pobijediti glad te imati društvo utemeljeno na trajnim vrijednostima koje nisu plod prolaznih i pristranih modā nego pravednosti i dobrote – napisao je Papa.

Na kraju je sudionicima foruma poželio uspješan rad, pun obilata ploda i ljubavi prema svijetu koji – kako je napisao – želimo izgraditi svi zajedno i koji želimo predati onima koji će doći nakon nas kao blago, a ne kao gomilu smeća. Zato valja misliti na opće dobro kako bismo prošli ovim svijetom ostavljajući iza sebe brazdu altruizma i velikodušnosti, a da pritom ne budemo ranjeni zemaljskom imanentnošću, utučeni duhovnom prazninom, paralizirani autoreferencijalnošću ili ožalošćeni individualizmom – istaknuo je papa Franjo na kraju poruke.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: