HomevestiPapa Franjo: Ignacije Lojolski svetac privučen Božjom slavom

Papa Franjo: Ignacije Lojolski svetac privučen Božjom slavom

Na slici: Papa Franjo i pater Federico Lombardi SJ

Karizma svetog Ignacija Lojolskog je karizma služenja na granicama Crkve i svijeta, tamo gdje je potrebno pomagati osobama kako bi susrele Gospodina. Radi se o službi koja se odvija pod Papinim vodstvom i uputama za veće potrebe opće Crkve.

Sveti Ignacije Lojolski kojeg se danas sjećamo, kao mladi vojnik mislio je na svoju slavu, no kasnije je bio privučen Božjom slavom koja mu je dala smisao života – napomenuo je papa Franjo u današnjem tweetu. Isusovci osjećaju posebnu povezanost s papom Franjom koji je također isusovac, no Družba Isusova od svojeg osnutka svakog papu smatra svojim poglavarom – rekao je za našu radijsku postaju otac Federico Lombardi, predsjednik Upravnog vijeća vatikanske Zaklade Joseph Ratzinger, prilikom današnjeg blagdana svetog Ignacija i istaknuo tri glavne točke sadašnjeg pontifikata: Crkva koja izlazi, razlučivanje i sinodalnost koju simbolizira narod na putu pod vodstvom Duha Svetoga.

Isusovci žive karizmu svetog Ignacija u smislu služenja, slijedeći Isusa i pokušavajući ga nasljedovati u svijetu na najstvarniji i najdublji način – rekao je otac Lombardi i napomenuo – To znači pomagati ljudima da upoznaju evanđelje i da dobro usmjere svoj život. Zauzetost za misije kao što su Kina, Indija, Latinska Amerika, te spoj vjere i kulture, potaknuli su isusovce na osnivanje i vođenje mnogih sveučilišta i škola u cijelom svijetu. Djeluju na periferijama svijeta, a u posljednje vrijeme osobito među migrantima.

Na pitanje koliko je sveti Ignacije danas aktualan, otac Lombardi je istaknuo dvije dimenzije. Jedna je dimenzija pomoći, nadahnuća i osobnog duhovnog traženja svakoga od nas – kazao je. Knjižica duhovnih vježbi i pomoć u traženju volje Božje u vlastitom životu, univerzalna je poruka koju je dao Ignacije i koja je cijenjena i izvan Katoličke Crkve. Druga je dimenzija konkretizacija koju imamo u Družbi Isusovoj, to jest u redovnicima koji se ujedinjuju kao tijelo kako bi ga slijedili, i koja zapravo postaje karizma služenja na granicama Crkve i svijeta, tamo gdje je potrebno pomagati osobama kako bi susrele Gospodina. Radi se o službi koja se odvija pod Papinim vodstvom i uputama za veće potrebe opće Crkve.

Osvrnuvši se na djelovanje Družbe Isusove u prošlosti, p. Lombardi je kazao da ne postoji specifična i isključiva aktivnost koju su isusovci obavljali. Sigurno je da zauzetost za misije kao što su Kina, Indija i Latinska Amerika s redukcijama, predstavlja vrlo veliku epopeju navještaja evanđelja. Potom polje odgoja i obrazovanja. U prvim stoljećima svojega postojanja Družba Isusova je po cijelom svijetu imala kolegije, škole i sveučilišta. U posljednje vrijeme Družba se usredotočila na vjeru koja djeluje na području pravde, na periferijama svijeta i u najtežim situacijama. Danas je vrlo važna isusovačka služba za izbjeglice i migrante koja se odnosi na same početke Družbe Isusove. No to je postala značajna dimenzija koja se vrlo dobro povezuje s periferijama o kojima govori papa Franjo.

Papa Franjo je isusovac, on to kaže, takvim se prepoznaje i osjeća. Isusovci osjećaju da su na poseban način povezani s njim, jer se osjećaju kao osobe koje su poslane služiti Gospodinu na krajnjim granicama svijeta, na periferijama i u svim dijelovima svijeta. Uvijek osjećaju da moraju ići dalje, da ih Gospodin zove korak dalje. Razlučivanje je pojam na koji se papa Franjo često vraća, a koji isusovci koriste u složenoj situaciji kako bi vidjeli koji je najbolji put za ostvarenje Božjega plana, a to znači i za ostvarenje sebe u svojem pozivu i služenju Crkvi. Isusovci se osjećaju u skladu sa Svetim Ocem, ali ne traže nikakve privilegije, nego žele samo služiti u onome što od njih traži Papa i sretni smo da mu možemo služiti na najbolji način – zaključio je otac Federico Lombardi.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: