HomevestiPapa Franjo istočnim katoličkim biskupima: Ljubav umanjuje podjele

Papa Franjo istočnim katoličkim biskupima: Ljubav umanjuje podjele

Na slici: Papa Franjo s biskupima Istočnih katoličkih Crkvi; Vatikan, 14. septembra 2019.  (Vatican Media)

Svijetu trebaju „tvorci dijaloga“, blagi sijači Evanđelja ljubavi, svjedočanstvo proživljeno u ljubavi koja smanjuje podjele. Tim je riječima papa Franjo istaknuo putove kojima valja ići kako bi se izgradila civilizacija susreta, govoreći biskupima Istočnih katoličkih Crkvi iz Europe koje je danas primio u audijenciju

Susret pape Franje s istočnim katoličkim biskupima iz Europe odražava bogatstvo obredā u Katoličkoj Crkvi, koje nije ograničeno samo na latinsku tradiciju. Prisutni su bili predstavnici više Crkvi bizantske tradicije; mnogi su došli iz – kako ju Papa naziva – „drage Ukrajine“. Ali, bili su tu i biskupi s Bliskoga istoka, iz Indije i drugih krajeva koji su naišli na gostoljubivost u europskim zemljama. Sve je to znak višebojne Crkve, mozaika i žive ikone neujednačenoga svjedočanstva.

“ … raznolikost u Crkvi ne samo da nije na štetu njezinu jedinstvu već ga pače očituje … (Orientalum ecclesiarum) ”

 

Vjernost i svjedočanstvo

Ta je raznolikost – istaknuo je Papa – izvanredno bogatstvo. Kršćansko jedinstvo, naime, ne znači jednoličnost, a kršćanska vjera nije poput instrumenta s jednom žicom nego je simfonijska. U toj simfoniji odzvanja i svjedočanstvo vjernosti zajedništvu s rimskim biskupom, koja je u povijesti više puta prikazana, katkada i do prolijevanja krvi – napomenuo je Sveti Otac te istaknuo – Katoličko je zajedništvo dio vašega posebnog identiteta, ali ništa mu ne oduzima, štoviše, pridonosi njegovu potpunom ostvarenju, primjerice, štiteći ga od napasti zatvaranja u sebe i padanja u nacionalne težnje za samostalnošću ili etničkim isključivanjem. Upravo je to – prema Papinim riječima – u našoj civilizaciji opasnost ovoga vremena: partikularizmi koji postaju populizmi i žele naređivati i sve učiniti jednoličnim.

 

Ekumensko poslanje

Istočne su Crkve u Europi čuvari posebnoga poslanja na ekumenskom putu – napomenuo je Papa. Značenje se toga ekumenskog poslanja, koje je u središtu susreta istočnih katoličkih biskupa koji je u četvrtak započeo u Rimu, očituje u svijetu i u vremenu u kojemu ne nedostaje kritikā i podjelā.

Danas, dok previše nejednakosti i podjela ugrožavaju mir, osjećajmo se pozvani biti tvorci dijaloga, promicatelji pomirenja, strpljivi graditelji civilizacije susreta, koji će očuvati naše vrijeme od neciviliziranih sukobā. Dok mnogi dopuštaju da ih se uvuče u spiralu nasilja, u zatvoreni krug zahtjevā i stalnoga uzajamnog optuživanja, Gospodin želi da budemo blagi sijači Evanđelja ljubavi – istaknuo je Papa.

 

Put molitve, poniznosti i ljubavi

Budite u kršćanskoj obitelji oni koji se zauzimaju u liječenju ranā iz prošlosti, u nadvladavanju predrasudā i podjelā, u pružanju nade svima, hodeći bok uz bok s nekatoličkom braćom i sestrama – potaknuo je papa Franjo te spomenuo neke zajedničke susrete, poput molitve za mir u Svetoj zemlji, održane u Vatikanskim vrtovima; prisjetio se potom i susreta s izbjeglicama na Lezbosu, te dijaloga za mir na Bliskom istoku, održanom u Bariju. Dodao je kako osjeća da put, na koji nas se upućuje iz visine, čine molitva, poniznost i ljubav.

 

Prvenstvo ljubavi

Papa Franjo je potom potaknuo na život u ljubavi prema svim ljudima. Ona uvijek ima prednost, i nikada ne prestaje – kazao je podsjećajući na riječi svetoga Pavla (usp. 1 Kor 13). Kada se zajedno sagnemo do brata koji trpi, kada zajedno postajemo bliski s onima koji trpe zbog samoće i siromaštva, kada stavljamo u središte onoga tko je marginaliziran, poput djece koja ne vide svjetlost, mladih lišenih nade, obiteljī u napasti razjedinjenja, bolesnih ili odbačenih starijih osoba, već hodimo zajedno u ljubavi koja smanjuje podjele.

Tako se – prema Papinim riječima – pripremamo za zajedničko prebivanje u Nebu, na koje smo pozvani. Tamo nas Gospodin neće pitati koji su, i koliki teritoriji ostali u našoj nadležnosti, ni kako smo pridonijeli razvoju svojih nacionalnih identiteta. Ljubeći – dodao je – pronalazi se radost i širi nada. Ako ljubimo, u drugi plan prelaze stvarnosti na koje smo još uvijek navezani – tu je također i novac, koji je otrov; đavao ulazi kroz džepove, nemojte to zaboraviti! – a u prvi plan dolaze one koje ostaju zauvijek: Bog i bližnji – istaknuo je na kraju papa Franjo.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: